Viikonlopun kotiseutupäivien ohjelma

Kotiseutupäiviä vietetään tänä vuonna yhtä aikaa valtakunnallisten kotiseutupäivien kanssa. Tapahtumapaikkoina Hailuodon kirkko ja Kniivilän kotiseutumuseo. Vapaa pääsy.
 
La 10.9. Kniivilän kotiseutumuseo
Kniivilän kotiseutumuseo auki yleisölle klo 12-16. Opas paikalla.
 
Klo 12-16 Lankojen värjäystä muotoilija Ulla Autio
Syvää violettia, pehmeitä keltaisia, harmaan vihertäviä, sävykkäitä ruskeita. Luonnon sävyjä, joita on vaikea määritellä yhdellä sanalla. Muotoilija ja Kniivilän opas Ulla Autio värjää kotiseutupäivillä villalankoja kasviväreillä. Näytöksessä saat tietoa värjäyskasveista, villan käyttäytymisestä värjäyksessä sekä värjäysprosessin vaiheista. Tule myös jakamaan omat värjäyskokemuksesi ja värilöytösi!
Näytöksen yhteydessä on mahdollisuus ostaa pieniä määriä kasvivärjättyjä lankoja.
 
Klo 14:00 Hyvä Haltiatar Faarastiina -esitys esittäjänä Aelco ry.
Esityksessä kerrotaan taiteen kautta Hailuodon Santosen perinteeseen kuuluvan haltiatar Faarastiinan tarina suojelijana ja auttajana. Katsojat liikkuvat oppaan kanssa museon alueella ja pääsevät kokemaan Faarastiinan eri ilmenemismuotojen kautta, kuinka hän vaikutti ihmisten elämässä tärkeänä osana yhteisöä.
(Esitys on luotu pääosin Anneli Meriläisen esitelmän ”Haltiatar Faarastiinan asema Hailuodon Santosessa” sekä Tälle rannalle-blogin pohjalta.)
 
La 10.9. Hailuodon kirkko
 
Klo 16:00 Kantelekonsertti Katri Kangas, hailuotolaisia runoja kanteleelle sovitettuna
Hailuodon vanhat runot ovat muuntuneet lauluiksi kanteletaiturin hellässä huomassa. Katri Kankaan kiinnostus vanhoja runoja kohtaan heräsi vuosia sitten. Tuloksena tuutulaulujen sulosoinnut tuudittavat ja herätelevät konserttikanteleen ja 16-kielisen kanteleen sävelin.
 
Su 11.9. Hailuodon kirkko
klo 10:00 Jumalanpalvelus
 
klo 11:00 Hailuoto-seuran perinteinen hautuumaakävely. Teemana luotsit ja merikapteenit. Vetäjä Markku Piekkola.
 
klo 12:00 Kahvitarjoilu Hailuodon kirkko
Hailuodon kotiseutupäivän järjestävät yhteistyössä Hailuodon kunnan kulttuuri, Hailuoto-seura ja Hailuodon seurakunta