Vesa Vainionpään kuvat Galleria Mehiläisen näyttelyssä tuovat Hailuodon tarinan mantereelle

Hailuotolainen valokuvaaja sekä Sunnuntaikuvaajat – ryhmän perustaja Vesa Vainonpää on tuonut kuvillaan Hailuotoa tutuksi eri medioissa jo vuosien ajan. Vesan kamerasta ovat muun muassa maailmalla mainetta niittäneet, vuoden 2019 jääpallot sekä 2021 keväällä muodostuneet ennätyskorkeat röysät eli jääröykkiöt.

Nyt Vesan näyttely ”Hailuoto” on esillä Oulussa, Galleria Mehiläisen tiloissa. Näyttely on avoinna 8.11.-7.1.2022, osoitteessa Kauppurienkatu 9, Oulu. Galleria on neljännen kerroksen odotustiloissa, johon pääsee hissillä katutasosta sekä suoraan Kivisydämen Pallas-ovelta. Tiloissa suositellaan maskin käyttöä ja hyvän hygieniatason huomioimista. Näyttelyyn vapaa pääsy.

Kuva: Vesa Vainionpää, Meri jäätyy

Näyttelyn kuvat ovat kertyneet pääasiassa vuosien 2012–2021 välisenä aikana. Näyttelyn ensimmäisten kuvien tukikohtana toimi loma-asunto ja viimeiset kolme vuotta se on ollut Hailuotoon rakennettu omakotitalo. Hailuodossa Vesan kuvia inspiroivat monipuolinen luonto, maisemat ja vuodenajat. Näyttelyssä olevat luonto- ja maisemakuvat ovat vain pieni otos vuosien varrella kertyneistä kuvista.  Hailuoto on monipuolinen kuvauspaikka.  Sään ja vuodeaikojen vaihtelut mahdollistavat samojen kohteiden kuvaamisen aina uudelleen ja uudelleen. ”Polku pitää kulkea molempiin suuntiin, muuten osa kuvattavista kohteista jää näkemättä”, Vesa muistuttaa.

Kuva: Vesa Vainionpää, Joutsenet

Näyttelyssä on esillä yhdeksän isoa canvas-taulua ja 14 kehystettyä printtiä. Tuttujen kuvien Aalto ja Majakka lisäksi muun muassa yllä olevat Joutsenet ja Meri jäätyy ovat esillä cavas-tauluina. Kaikki näyttelyn taulut ovat myynnissä. Kuvista tehtyjä tuotteita kuten postikortteja, leikkuulautoja, printti- ja canvas-tauluja sekä tyynyjä oli kesällä myynnissä matkamuistomyymälässä. Syksyn ja tulevan talven aikana tuotteita voi hankkia muun muassa Kahvila Loman Iltatorilta 3.12.

Sunnuntaikuvaajat – ryhmä kerää yhteen valokuvaisen harrastajia Hailuodossa

Vuonna 2018 Vesa käynnisti kaikille avoimen Sunnuntaikuvaajat – ryhmän. Ajatuksena on kuvata yhdessä kerran kuussa sovitun teeman mukaisesti. Yhteisistä kuvaustapahtumista tiedotetaan Sunnuntaikuvaajien Facebook -ryhmässä. Korona-aikana kuvauksia on toteutettu omatoimisesti, eli jokainen halukas on kuvannut sovittuun teemaan liittyviä kohteita omassa lähiympäristössään. Ryhmään kerätään osallistujien ottamia kuvia tapahtumakohtaisiin hakemistoihin. Sunnuntaikuvaajat on nykyään osa Hailuoto-seuran toimintaa. Sunnuntaikuvaajien toiminta on maksuton ja avoin kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille! ”Paras kamera on mukana oleva kamera”, kertoo Vesa.