Varhaiskasvatukseen, kouluun ja työhönpaluu koronainfektion jälkeen

Koronavirustartuntoja todetaan nyt kodeissa pääosin kotitesteillä, eivätkä positiiviset kotitestitulokset aina vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon, mikäli tauti on lieväoireinen. Kotitestin näyttäessä positiivista tulosta, tulee henkilön sairastaa tauti kotona ja välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta, mikäli oireet eivät vaadi sairaalahoitoa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeen mukaan eristys päättyy, kun henkilö on kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi vähenemässä. Ohje perustuu siihen, että koronaviruksen tartuttavuus alkaa noin kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja vähenee yleensä nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, kuten muissakin virusinfektioissa. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Varhaiskasvatukseen ja kouluun oppilaat voivat palata eristyksen päätyttyä, siinä vaiheessa kun lapsen tai nuoren vointi on sellainen, että hän pystyy osallistumaan normaalin päivänohjelman mukaisiin toimintoihin. Työhön voi palata eristyksen päätyttyä ja voinnin salliessa.

Mikäli perheessä todetaan koronaa kotitesteillä, voivat OIREETTOMAT perheenjäsenet (sekä aikuiset, että lapset) jatkaa arkea normaalisti. Mikäli koronavirusinfektioon sopivia oireita ilmenee, voi kotikoronatestin tehdä, ja mikäli se on positiivinen, tulee jäädä kotiin väh. 5vrk ajaksi. Jos oireileva henkilö ei koronakotitestiä tee, tulee hänen sairastaa kotona väh. 5vrk ajan ja normaaliin arkeen voi palata voinnin salliessa, kun on kuumeeton ja muut oireet selvästi vähenemässä.  Koronaviruksen oireita voivat olla yskä, hengenahdistus, kuume, flunssa, kurkkukipu, lihaskivut, pahoinvointi tai ripuli. Lisäksi osalla on haju- ja makuaistin heikkenemistä. Koronavirusinfektion oireena voi olla myös keuhkoputken tulehdus tai keuhkokuume.

Terveydenhuollossa otettavien koronavirusnäytteiden kriteerit täällä.