Tikkuröijypäivää vietetään ensimmäistä kertaa la 10.7.2021 Hailuodossa

Hailuotolainen perinneneule tikkuröijy saa oman tapahtumapäivän. Tikkuröijypäivää vietetään ensimmäistä kertaa la 10.7.2021 klo: 12-19 Hailuodossa. Tapahtumapaikkoina toimivat Luovon Puoji, Hailuodon Panimo sekä Kniivilän kotiseutumuseo ja sen pihapiiri. Tikkuröijypäivän ohjelmassa on tikkuröijyn neulontaa ulkoilmassa, kehräämön vierailu, neuvontaa neulontaan ja mitoitukseen, Tikkuröijy ennen ja nyt -haastattelutuokioita, Uolevi Haapalan tikkuröijylaulu, kirjailija Liisa Louhelan ääneenlukua teoksellaan Kaikkeus on meidän sekä Katri Kankaan kantelemusiikkia. Myynnissä ruokaa ja juomaa sekä tikkuröijytarvikkeita. Tikkuröijypäivän lopuksi tanssitaan Hailuodon Panimolla perinteiset tikkuröijytanssit. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Oma keskeneräinen tikkuröijy kannattaa ottaa mukaan tapahtumaan tai halutessa tarvikkeet uuden neuleen aloittamiseen.

Perinneneule tikkuröijy  kuuluu Elävän perinnön kansalliseen luetteloon sekä Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Perinteinen tikkuröijy neulotaan käsin pesemättömästä ja värjäämättömästä suomenlampaan villasta. Harmaa on tikkuröijyn perusväri. Perinneneule on saumaton ja se neulotaan yhtenä kappaleena. Nykyisin tikkuröijy neulotaan pyöröpuikoilla, mutta ennen käytettiin kymmentä sukkapuikkoa. Tästä juontuu myös neuleen nimi, sillä Hailuodossa puikkoja on perinteisesti kutsuttu tikuiksi.

Tikkuröijypäivän järjestävät yhteistyössä Hailuoto-Seura & tikkuröijypiiri, Luovon Puoji,  Hailuodon Panimo sekä Hailuodon kunta.

Lisätietoja:
Anne-Maria Haapala
Hailuoto-Seuran Puheenjohtaja
Tikkuröijypiirin vastaava
Puh. 050 5693565
anne-maria.haapala@oamk.fi

Sanna Roukala
Kulttuurisihteeri
Hailuodon kunta / Oppiva saari
Puh. 040 557 06 03
sanna.roukala@hailuoto.fi