Muusajuhlat (päivitetty)

16.08.2020   , Hailuodon kirkko

Kartta latautuu...

MUUSAJUHLAT HAILUODOSSA

 

  • klo 12-17 Neulontapiknik kotiseutumuseo Kniivilän pihalla (tapaamiset klo 12 Eila Rantasuomela yms., klo 15 Auli Sipola yms.)

 

  • klo 13 muusajuhlat huoltoasemalla (Rosa Liksom ja Heikki Kännö)

Kirjailijat Rosa Liksom ja Heikki Kännö saapuvat kertomaan kirjoistaan ja elämästään. Finlandia-palkittu Rosa Liksom on kirjallisuutemme merkittävä uudistaja ja kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme, jonka teoksia on käännetty lähes kahdelle kymmenelle eri kielelle. Romaanien ja novellikokoelmien lisäksi monipuolinen taiteilija on tehnyt sarjakuvia ja lastenkirjoja. Liksomilla on fantastinen kyky ottaa omaperäisesti haltuunsa eri lajityyppejä. Hänen viimeisin teoksensa Everstinna (like 2017) on hullun rakkauden, äärimmäisten aatteiden ja Suomen historian vihan ja koston vuosien verevä veisu. Kolme kirjaa lyhyen ajan sisällä julkaissut Heikki Kännö on kertonut haluavansa koetella fiktion ja faktan totuttuja rajanvetoja kaunokirjallisuuden sisällä ja kokeilla, kuinka hullun tarinan voi kirjoittaa niin, että se menee lukijaan täydestä. Kännön tuorein, aiemmin tänä vuonna ilmestynyt järkälemäinen teos on nimeltään Runoilija. Eli miten veitsellä filosofoidaan(Sammakko), ja sitä edellinen romaani Sömnö (sammakko 2018) sai Runeberg-palkinnon. Kännön mielikuvitukselliset, genrejä yhdistelevät romaanit ovat nostaneet hänet kotimaamme eturivin kertojien joukkoon.

 

  • klo 17 muusajuhlat kirkossa (pastori Kai Sadinmaa, Uolevi Haapala, Sari Kokkonen)

Kolme laulua elämästä: tilaisuuden aluksi Uolevi Haapala tarjoilee kolmen oman kappaleensa myötä luotolaisia sielunmaisemia Vilikinojan varrelta Ojakylään, unohtamatta Hailuotolautan tenhoa.

ONKO EVANKELIUMI AINA POLIITTISTA?

Kirjailijavieraaksi saapuu pastori Kai Sadinmaa. Sadinmaa on tullut tunnetuksi paitsi yhteiskunnallisiin epäkohtiin pureutuvista aamuhartauksistaan radiokanavilla, myös muun muassa 10 käskyä kirkolle -teoksestaan (Into 2014), joka sisältää Lutherista peräisin olevaa kiistakirjoituksen henkeä sekä poliittisen retoriikan paatostakin. Sadinmaa on usein muistuttanut Jeesuksen olleen poliittinen toimija. Onko siis oikein ja autuaallista ajatella että evankeliumikin on luonteeltaan pohjimmiltaan polittiista? Hakkaisiko todellinen Jeesus kappaleiksi kirkkomme valtaa kumartavien herrojen tekopyhyyden ja teeskentelyn? Paljastaisiko hän, kuinka Suomen evankelis-luterilainen kirkko on yläluokan kirkko, ei köyhien ja halveksittujen ja päähänpotkittujen kirkko? Kaikki instituutiot tavoittelevat valtaa, laajentumista ja pysyvyyttä. Miksi kirkko olisi eri asia? Sadinmaata haastattelee kirkkoherra Timo Juntunen.

SARI KOKKONEN: RUNOJA

Sari Kokkonen Oulun seudun lausujat ry:stä esittää runot:

Hannu Mäkelä: Niin kuin sinulle, myös minulle

Aila Meriluoto: Lasimaalaus

Pertti Nieminen: Ei maailma parane parantamisesta

Aila Meriluoto: Jälkeenpäin

“Olkaa hilpeä, totiset ja runsaat, jotta tulisitte tattien kaltaisiksi” (Pertti Nieminen).

 

Tervetuloa!

 

[ Muusajuhlien sivulle ]