Mozart: Requiem

06.11.2022 15:00 , Hailuodon kirkko

Kartta latautuu...
Su 6.11. klo 15 Hailuodon kirkko
Leena Ylipiessa, sopraano
Mirjami Tyni, altto
Arvi Ailinpieti, tenori
Arto Perkiö, basso
Niko Mäenalanen, piano
Meri-Lapin oratoriokuoro
Johtaa Ville Mankkinen
Ohjelma 20/10 €
Pyhäinpäivän viikonloppuna Hailuodossa kuullaan harvinaista herkkua, kun kemiläinen Meri-Lapin Oratoriokuoro saapuu saareen esittämään Mozartin Requiemin.
Mozartin Requiem on yksi musiikin kirjallisuuden helmistä. Säveltäjä työskenteli teoksen parissa kuolinvuoteellaan Wienissä vuonna 1791. Mozart esitti ystäviensä kanssa 4.12. iltapäivällä osia keskeneräisestä Requiemistaan. Samana iltana säveltäjän tila huononi nopeasti ja hän kuoli 5. joulukuuta, viisi minuuttia yli puolenyön.
Mozartin oppilas Franz Xavier Süssmayr viimeisteli teoksen seuraavana vuonna. Kantaesitys sai odottaa pari vuotta, kun kreivi Walsegg-Stuppach esitti Requiemin omana sävellyksenään kuolleen vaimonsa kunniaksi 14. joulukuuta 1793.
Teoksen tunneskaala vaihtelee dramatiikasta äärimmäiseen kauneuteen. Teoksen solistit ovat tällä kertaa merilappilaisia musiikin vaikuttajia ja teos esitetään laadukkaasti paikallisin voimin.
Kuoron esittely
Meri-Lapin Oratoriokuoro on perustettu vuonna 1992. Sen nimi heijastaa toiminnan alueellisuutta. Kuoron laulajat ovat Kemistä, Torniosta, Keminmaasta, Tervolasta ja Simosta. Kuoron virallinen nimi on Länsi-Pohjan Oratoriokuoro ry.
Perustajayhteisöt olivat Kemin seurakunta, Länsi-Pohjan Musiikkiopisto ja Kemin kaupunginorkesteri. Keskeisinä avainhenkilöt kuoron kokoamisessa olivat Ari Rautakoski, Jouko Juntunen ja Pertti Hynninen. Tavoitteena oli luoda tasokas ja riittävän suuri sekakuoro, joka pystyy esittämään laajoja kirkkomusiikkiteoksia yhdessä Kemin kaupunginorkesterin kanssa. Ensimmäinen konsertti oli Kemin kirkossa palmusunnuntaina 1993, jolloin esitettiin Johan Sebastian Bachin Markus-passio.
Kuoroa ovat aiemmin johtaneet Ari Rautakoski, Karin Rööp, Pertti Hynninen, Tatjana Pöntynen ja Raimo Paaso. Kuoron konserteissa kapellimestareina ovat olleet Pertti Hynninen, Jukka Myllys, Erkki Lasonpalo, Elina Tuovinen, Claudio Cohen ja Jorma Panula.
Kuoronjohtajana on vuodesta 2015 lähtien toiminut Ville Mankkinen ja harjoituspianistina vuodesta 2019 musiikin maisteri Niko Mäenalanen. Äänenmuodostajana toimii Leena Ylipiessa. Kuoro on tähän asti pitänyt lähes 80 konserttia. Suurten teosten esittäminen on pitkä prosessi. Viikottaiset harjoitukset huipentuvat yhteisharjoituksiin solistien ja orkesterin kanssa. Kuoron toiminta on ympärivuotista ja samanaikaisesti on työn alla useampia teoksia.
Solistiesittelyt
Leena Ylipiessa on opiskellut laulua Turun Konservatoriossa ja myöhemmin myös Kemissä opettajinaan Jouko Juntunen ja Anna-Maria Jurvelin-Pesola. Hän on toiminut sekä solistisissa tehtävissä että laulanut kuorossa. Ylipiessa toimii Meri-Lapin Oratoriokuoron äänenmuodostuksen ohjaajana.
Mirjami Tyni on valmistunut Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta musiikin maisteriksi vuonna 2009. Nykyään Mirjami toimii Tornion seurakunnan kanttorina.
Arvi Ailinpieti on aloittanut lauluopinnot vuonna 2000 Eila Toikan oppilaana. Vuodesta 2013 hän on opiskellut laulua Sari Hourulan johdolla. Arvi on osallistunut kolme kertaa myös Otto Vallenius -laulukursseille. Pohjanrannan Kesäteatterissa hän on esiintynyt neljänä kesänä. Arvi teki suutarin roolin oopperassa Punainen viiva.
Arto Perkiö on kemiläinen musiikinopettaja. Hän on laulanut Savonlinnan oopperakuorossa, Meri-Lapin Oratoriokuorossa ja lauluyhtye Vox Mirumissa. Solistin tehtäviä on hänellä ollut mm. Kemin kaupunginorkesterin, Lapin sotilassoittokunnan ja Meri-Lapin Oratoriokuoron kanssa. Aulis Sallisen Punainen viiva -oopperassa Perkiöllä oli Jussin rooli.
Ville Mankkinen on suorittanut konservatorion jatkotutkinnon pääaineenaan alttoviulunsoitto sekä Master of Music -tutkinnon pääaineenaan viulunsoitto. Orkesterinjohdon diplomitutkinnon hän suoritti Tallinnan Musiikkiakatemiassa opettajanaan Toomas Kapten. Orkesterinjohtoa Mankkinen on opiskellut Martti Tiaisen ja Jorma Panulan johdolla sekä useilla kansainvälisillä mestarikursseilla. Mankkinen on vieraillut muun muassa Brasilian National Orchestran, Orquestra Sinfonica de Americanan, Kirkkonummen kamariorkesterin ja Kemin kaupunginorkesterin johtajana. Suurta rakkauttaan, oopperaa Mankkinen on viimeksi tehnyt vuonna 2018, kun Jukka Linkolan säveltämä ooppera Abrahamin pidot sai kaksi esitystä Helsingin Musiikkitalon Konserttisalissa. Mankkinen aloitti Kemin kaupunginorkesterin intendenttinä sekä Meri-Lapin Oratoriokuoron johtajana vuonna 2015. Aiemmin hän on opettanut viulun- ja alttoviulunsoittoa muun muassa Palmgren konservatoriossa ja Kuula-opistossa sekä toiminut muusikkona ja pedagogina Suomen, Brasilian ja Venäjän lisäksi eri puolilla Eurooppaa.
Niko Mäenalanen on saanut musiikkioppinsa Sibelius-Akatemian nuoriso- ja peruskoulutuksessa valmistuen musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin 2008 pääaineenaan harmonikka sekä musiikin kandidaatiksi 2006 pääaineenaan musiikinteoria. Torniosta lähtöisin oleva Mäenalanen on opiskellut myös pianoa mm. Länsi-Pohjan musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Vuodesta 2019 lähtien Mäenalanen on ollut korrepetiittorina Meri-Lapin Oratoriokuorossa, jonka ohjelmaan hiljattain ovat kuuluneet mm. Bachin Johannes-passio ja Vivaldin Gloria. Hän on myös vuodesta 2015 korrepetitoinut Oulun hiippakunnan alla toimivaa oratoriokuoroa, jonka ohjelmassa ovat olleet mm. Händelin Messias-oratorio ja Bachin H-mollimessu. Kuorolaisena Mäenalanen on laulanut Bachin Johannes- ja Matteus-passiot, Mozartin Requiemin sekä Beethovenin 9. sinfonian kuoro-osuuden. Viime vuodet hän on toiminut harmonikan- ja pianonsoiton tuntiopettajana Meri-Lapin alueen opistoissa opettaen myös musiikinteoriaa. Lisäksi hän toimii muusikkona yksin ja eri ryhmissä.