Mielikuvia metsistä ja mereltä

02.06.2020 - 30.06.2020   , Hailuodon kirjasto

Kartta latautuu...

Mielikuvia metsistä ja mereltä on Eini Kososen ja Päivi-Vähämetsä-Tuonosen yhteisnäyttely Hailuodon kirjastossa kesäkuussa 2020 kirjaston aukioloaikoina.

Eini Kosonen kertoo:
“Tapasin Päivin Lapin avoimen yliopiston kuvataiteen aineopinoissa Limingassa. Ensi alkuun en ajatellut, että meillä olisi jotakin yhteistä. Minulle olivat tärkeitä kaikki metsät, Lapin erämaista pieniin kaupunkimetsiin, joissa liito-oravat sinnittelivät kapeiden puiden kirjomien reittiensä varassa. Minulle jokainen risukko oli kuva-aihe, Päivi maalasi vain mahtavaa merta, päivästä toiseen, ja hänelle Hailuoto oli rakkain paikka maailmassa. Lisäksi Päivi maalasi kauniisti ja kärsivällisesti, minä roiskin väriä kankaalle kärsimättömänä, kun haluamani vaikutelma ei löydy.

Päivi Vähämetsä-Tuononen jatkaa:
“Eini on värien mestari. Vaikka hän itse kertoo roiskivansa väriä kankaalle, on lopputulos hillitty, harmoninen ja elävä. Yhtenä päivänä laitoimme niin erilaiset kuvamme sattumalta vierekkäin. Tajusimme, että niissä oli samat sävyt. Värimaailmassamme oli jotain yhteistä. Luonto on meille molemmille tärkeä. Minulle meri ja kotiseudun maisema tuo mielenrauhaa, iloa ja voimaa.
Eini: “Minä en näe elämää ilman metsiä mahdolliseksi, ja suru metsien katoamisesta kalvaa minua usein. Onko tuossa syy siihen, että Päivin teokset ovat harmonisia, minun töissäni levottomuus ja ristiriidat ilmenevät sitenkin, että jokainen työ on vähän eri tyylinen kuin toinen.”
Päivi: “Silti Einin teoksissa on se tietty väriskaala. Hän maalaa temperalla ja akvarelleilla. Sävyt ovat luonnonläheisiä ja herkkiä. Minä maalaan akryylillä pohjamaalauksen ja lopullinen teos syntyy aina lukuisista öljyvärikerroksista. Pyrin irti valokuvantarkasta ilmaisusta ja todellisuuden jäljentämisestä. Tavoittelen ensisijaisesti tunnelmaa, mutta ponnisteluistani huolimatta maalauksistani tuppaa tulemaan klassisia maisemamaalauksia.
Eini: “Minä yritän tavoittaa metsän olemusta, joka on kuitenkin niin monitahoinen, monimuotoinen ja ihmeellinen, että tehtävä on mahdoton. Mutta metsän ja meren olemushan on todellisuutta. Onko todellisuuden kopioiminen helppoa? Ei ole.
Vaikka näyttelymme ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, saavat Päivin meret ja minun metsäkuvani nyt keskustella tässä näyttelyssä keskenään erilaisine toteutuksineen. Molemmat ajattelemme olevamme matkalla kohti jotakin, joka on vaikea saavuttaa, mutta juuri tällainen matka on elossa olemista.“

 

[ Kirjaston kotisivulle | eKirjasto | Aineistohaku ]

 

järj. Kunta/kirjasto, puh. 044-4973565