Konsertti: Olli Varonen, sello

19.06.2022 18:00 - 19:00 , Hailuodon kirkko

Kartta latautuu...

Konsertti Hailuodon kirkossa

su 19.6.2022 klo 18.00

 

Olli Varonen, sello

 

Kohtaamme Lutherin, Bachin, Regerin & Sibeliuksen

 

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 e

 

 

Hailuodon kirkossa on luvassa sunnuntaina 19.6. klo 18.00 mielenkiintoinen konsertti, kun kuulemme Lutherin, J.S. Bachin, Max Regerin sekä Jean Sibeliuksen säveliä soolosellolle.

 

Bachin soolosarjat sellolle syntyivät säveltäjämestarin toimiessa Köthenin hovissa 1700-luvun alkupuolella. Ammatillisesti Köthenin aika oli nuorelle Bachille mieluisaa, koska ruhtinas arvosti suuresti hovisäveltäjäänsä. Tietyn kuriositeetin konserttiin tuo se, että ennen Bachia kuullaan Martti Lutherin säveliä. Luther näes oli erittäin merkityksellinen henkilö J.S. Bachin henkisyyden kehittymiselle.

 

Max Reger puolestaan sävelsi omat soolosarjansa 1900-luvun alussa, siis 200 vuotta Bachin jälkeen. Regerin teoksissa kuuluvat selvästi Bachin vaikutteet – vaikkakin sävelkieli Regerillä on romanttinen. Ulkoisen yhtymäkohdan Regerin ja Bachin soolosarjoille voi nähdä teosten nimissä. Myös Reger nimesi teoksensa sarjaksi ja sarjan osien nimissä esiintyy barokin soolosarjoissa käytettyjä nimiä. Niinpä Lutherin, Bachin ja Regerin myötä kuulijalle tarjoillaan 400 vuoden saksalaisten mestareiden musiikillinen jänne.

 

Oma säveltäjämestarimme Jean Sibelius loihti jo säveltäjäuransa alkuvaiheissa suurenmoisen teoksen soolosellolle. Teos syntyi vuonna 1887 ja se lukeutuu kiistatta soolosellokirjallisuuden kulmakiviin.

 

Konsertissa musisoi sellotaiteilija Olli Varonen. Varonen opiskeli mm. Sibelius-Akatemiassa sekä Budapestin Liszt-akatemiassa. Olli on soittanut kaikkiaan noin 1500 soolo-, solisti- ja kamarimusiikkikonserttia 14 maassa ja 4 maanosassa. 2000-luvulla pääosaan on noussut konsertointi selloduossa Anna-Maaria Varosen kanssa. Ollin esityksiä niin orkesterin johtajana kuin sellistinä on taltioitu 11 CD-levylle. Olli on toiminut myös Suomen Kodály-seuran puheenjohtajana keväästä 2019 alkaen.