Jättiläinen (Head Inside Cloud)

26.05.2018 13:00 - 18:00 , Organum, Kulttuuritalo Päiväkoti ja Lahtivaja

Kartta latautuu...

JÄTTILÄINEN (Head Inside Cloud)

Tanssiteos Hailuodossa 26.5.2018

Jättiläinen (Head Inside Cloud) on tanssija-koreografi Liisa Heikkisen* teos, jonka äänimaailma koostuu hailuotolaisen äänitaiteilijan/muusikon AGF:n, eli Antye Greie-Ripatin** musiikista. Teos on kaksiosainen: sen ensimmäinen osa nähdään akustisessa tilataideteos Organumissa*** Hailuodon Ulkokarvossa. Teoksen jälkimmäinen osa koetaan Hailuodon metsästysseuran Lahtivajalla. Teoksessa on mukana yhteensä 23 tanssijaa.

Teoksen ”väliajalla” nähdään Kulttuuritalo Päiväkodilla tanssivideo, joka on tehty hailuotolaisten lasten/nuorten kanssa Kirkkosalmen lintutornilla. Videon musiikin/äänimaailman on myös luonut AGF. Tanssityöpajan ja -videon ohjauksesta on vastannut Tiina Sainila.

Kokonaisuus on koettavissa yhden päivän aikana: Katsojat jaetaan ryhmiin, jolla kullakin on oma aikataulunsa. Poikkitaiteellisessa teoksessa tanssitaide, äänitaide, tilallisuus ja visuaalisuus muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.

Teos on monikerroksellinen hahmotelma mielestä- siitä inhimillisestä jättiläisestä, joka minussa, sinussa ja teissä on. Neljän tilallisen hetken luoma maailma leikkii kokijan ja esiintyjän välisellä suhteella – se tulee lähelle, leijuu ja liikuttaa. Se jättää tilaa etsiä omaa jättiläistä.

Projekti on tehty yhteistyössä hailuotolaisen taideorganisaatio Hai Artin ja Oulun Naisvoimistelijoiden kanssa, Oulun Naisvoimisteiljoiden säätiön tukemana. Lasten ja nuorten tanssivideotyöpajaa on ollut tukemassa MLL Hailuodon paikallisyhdistys sekä Hailuodon Osuuspankki. Tanssivideo soveltuu kaikenikäisille, mutta Lahtivajan teos voi tuntua ahdistavalta, joten sitä ei suositella herkimmille.

Aikataulu:

Ensimmäinen osa, Organum (Ulkokarvo), Petsamontien päässä

Ryhmä 1: klo 13:00

Ryhmä 2: klo 13:15

Ryhmä 3: klo 13:30

Ryhmä 4: klo 13:45

Tanssivideo (”väliaikateos”), Kultturitalo Päiväkoti, Haapalantie 4

Nähtävillä klo 13:30-16:30 noin 15 minuutin välein.

Hailuotolaiset tanssivideossa mukana olleet nuoret pitävät Kulttuuritalo päiväkodilla kahviota, josta voi ostaa kahvia, teetä ja pientä purtavaa.

Toinen osa, Lahtivaja, Viinikantie 72

Ryhmä 1: klo 15:00

Ryhmä 2: klo 15:45

Ryhmä 3: klo 16:30

Ryhmä 4: klo 17:15

Liput: 17/12€ (Alennettu hinta opiskelijoille, eläkeläisille, teini-ikäisille ja Hailuodon metsästysseuran jäsenille). Lippuja voi varata ja ostaa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: tiina.sainila@gmail.com.

*)Teoksen koreografi Liisa Heikkinen (s.1986) on oululainen tanssitaiteilija, joka valmistui tanssinopettajaksi (AMK) Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2010 ja opiskelee nyt viimeistä vuotta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssinopettajan maisteriohjelmassa. Liisa on toiminut tanssijana mm. JoJo- Oulun Tanssin Keskuksen tuotannoissa sekä tekee taiteellista toimintaa H-Kollektiivin kautta. Omaa taidepedagogiikkaansa Liisa on kehittänyt oman tanssikoulunsa HAHAHA Dance Schoolin myötä, jossa hän on tehnyt mm. kokoillan teoksia tanssin harrastajien kanssa.

**)Antye Greie-Ripatti on syntynyt vuonna 1969 Itä-Saksassa. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Hailuodossa, Suomessa. Antye Greie-Ripatin työ käsittää suhteen kielen ja äänen välillä, audiovisuaalista live- performanssia, digitaalista viestintää, ääni-installaatiota ja sävellystoimeksiantoja elokuviin, uuteen sirkukseen sekä teatteriin. Uransa aikana Greie-Ripatti on julkaissut lukuisia pitkäsoittoja ja tehnyt yhteistyötä mm. palkitun klassisen säveltäjän Craig Armstrongin sekä suomalaisen säveltäjän ja tuottajan Vladislav Delayn kanssa. Hai Art ry on Greie-Ripatin vuonna 2011 alulle panema yhdistys.

***) Organum on saksalaislähtöisen, nykyään Uruguayssa asuvan ja opettavan akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema. Lukas Kühne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin. Veistos koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa kiinnittyneestä kupolista. Kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia, ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena. Eri kokoiset kupolit saavat aikaan kolmen intervallin duurisävelkulun: G / So = pohjaääni, H / Si = terssi, D / Re = kvintti.