Viimeinen tuomio – Anni Arffmanin ja Risto Ylihärsilän poikkitaiteellinen installaatio Hailuodon kirkossa

14.07.2021 - 21.07.2021 11:00 - 18:00 , Hailuodon kirkko

Kartta latautuu...

Viimeinen tuomio – Anni Arffmanin ja Risto Ylihärsilän kuvataidetta ja musiikkia yhdistävä poikkitaiteellinen teos Hailuodon kirkossa

Kuvataiteilija Anni Arffman ja muusikko Risto Ylihärsilä esittävät Hailuodon kirkossa versionsa perinteisestä kirkkotaiteilijoita innoittaneesta teemasta, Viimeisestä tuomiosta.

Anni Arffmanin paperista ja akryylista leikellyssä installaatiossa luonnosta, toisista lajitovereista ja jopa itsestään erkaantuneet ihmiset vaeltavat kohti rajaa, jolta ei selvästikään ole paluuta. Ihmislaumaa tarkastelevat ajantakaiset olennot, sukupuuttoon kuolleet toiset lajit. Ihminen koitui heidän kohtaloksensa ja nyt he puolestaan tarkkailevat ihmisen kohtaloa. Installaatio koostuu luonnollisen kokoisista ihmis-ja eläinhahmoista, ja se sijoittuu Hailuodon kirkon suurelle lasiselle alttariseinämälle, jonka taustalla näkyy hautausmaan vuosisatoja vanhat männyt.

Risto Ylihärsilän sävellyksen ”Requiem universumille” teemoina ovat universumi ja luonnonlait. Fyysiseltä tasolta ajatuksen aineettomaan tasoon ja sieltä takaisin fyysiselle tasolle operoiva ihminen yrittää suuruuskuvitelmissaan neuvotella järkähtämättömien luonnonlakien kanssa ymmärtämättä, että ketään ei ole neuvottelupöydässä. Syntetisaattorilla toteutetussa teoksessa on osia perinteisestä sielunmessusta ja se sisältää myös erilaisista ympäristöistä otettuja ääninäytteitä ja puhesynteesiä. Sielunmessu universumille alkaa soimaan alusta tasatunnein. Sävellys on vajaan tunnin mittainen.