Puutarhataitojen treenausta yhteisöpuutarhassa

Viime vuonna Hailuotoon on putkahtanut rehevä yhteisöpuutarha. Tänä kesänä se on taas täydessä vauhdissa, ja viljelijöitä on enemmän kuin odotettu. Tiina Laurila, 4H:n jäsen ja yksi puutarhan järjestäjistä lupaa näyttää minulle mikä meininki siellä on.  

Saapuessani suloiselle, aidatulle puutarha-alueelle Päiväkoti Onnensaaren takana vältellen ötököitä ja teräviä ruohoja. Laatikot johon viljelijät istuttavat kasvinsa seisovat hienoissa riveissä. Osassa viljelmät kukoistavat rehevästi, muissa pilkottaa vasta taimia. 

Kysyn, onko viljelylaatikoita vielä vapaana. “Teemme lisää laatikoita aina kun on tarpeen,” Tiina rauhoittelee. Oman voi varata Tiinalta 4H:n numerosta (040 8209 93). 

“Tänä kesänä meillä on ollut laajennusprojekti käynnissä. Alue on melkein kaksinkertaistunut. Kesätyöläiset pystyttävät parhaillaan uutta mansikkapenkkiä.” Mansikat ovat jo täydessä kukassa ja mehiläiset surisevat niiden siitepölyssä. 

Kun kysyn mikä inspiroi Tiinaa ja hänen kollegojaan aloittamaan yhteisöpuutarhan, hän miettii hetken. “Ajattelimme, että olisi mahtavaa jakaa tietoa ja oppia uutta puutarhan hoidosta yhteisöllisessä paikassa.” Hän myös mainitsee tavoitteena olevan Hailuodon perinnekasvien kartoitus. 

“Aluksi oli haaste saada kastelusysteemi toimimaan,” Tiina kertoo. Hän näyttää minulle säiliöt ja paloletkun, jolla laatikot voi näppärästi kastella. “Laatikoiden vuokraajat vuorottelevat kastelua viikoittain.” 

Kuumuuskin voi tuoda ongelmia. Aurinko paistaa taivaalta ja kuivattaa luontoa armottomasti. Onneksi puiden alta löytyy varjoa, joissa voi levähtää.  

Jos haluat siis tuoda viherpeukalosi esiin tänä kesänä, mene Hailuodon Yhteisöpuutarhan Facebook-sivulle ja varaa itsellesi laatikko! 

 

Teksti ja kuvat: viestintäharjoittelija Lumi Ripatti