Perusterveiden 5-11-vuotiaiden koronarokotukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeella koronavirusrokotuksia tarjotaan jatkossa myös perusterveille 5-11-vuotiaille. Rokote on vapaaehtoinen.

Koronaviruksen aiheuttama tauti lapsilla yleensä hyvin lievä, ja lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan. Vakavan taudin riski on suurentunut lapsilla, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Pitkäkestoiset oireet (long covid) koronainfektion jälkeen ovat tähänastisen tutkimustiedon perusteella lapsilla todennäköisesti harvinaisia.

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, tehosteväli on lapsilla 6-12 viikkoa.

Rokotteiden turvallisuus

Koronarokotteiden turvallisuudesta 5–11-vuotiailla on saatu seurantatietoja erityisesti Yhdysvalloista, jossa joulukuun puoliväliin mennessä ikäryhmän lapsille oli annettu yli 7 miljoonaa mRNA-rokoteannosta. Tutkimuksissa ei ole tullut esille mitään odottamatonta, valtaosa ilmoitetuista haittatapahtumista oli samoja kuin mitä on tullut esille valmistajan tekemissä kliinisissä tutkimuksissa ennen myyntiluvan myöntämistä.

Harvinaisen sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin 1 tapaus miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin tätä vanhemmissa ikäryhmissä. THL seuraa tiiviisti rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta ikäryhmässä kertyvää tietoa.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Tarkemmin lasten ja nuorten koronarokotuksista täältä.

Ajanvaraus

5-11 v lasten koronarokotuksia järjestetään Hailuodossa ajanvarauksella. Ajan voi varata terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta 020 630 6060 arkisin ma-pe 8-16. Rokotukselle tullessa tilanteen sujuvoittamiseksi tulee olla mukana lapsen kaikkien huoltajien allekirjoittama suostumuslomake tai suostumuslomaketta vastaavat tiedot sisältävä lappu.