Parhaat vinkit kesäpäivän viettoon Hailuodossa

Oletko suunnittelemassa yhden päivän retkeä Hailuotoon?  Hailuodossa kannatta tutustua paikallisiin palveluihin, käyntikohteisiin ja kansallismaisemaan, mutta jättää aikaa myös luotolaisesta tunnelmasta nautiskeluun.

Hailuotoon tultaessa retken elämyksellisyys alkaa jo lautalta, sillä lauttamatka itsessään on unohtumaton kokemus. 25 minuuttia kestävä lauttamatka kannattaa käyttää esimerkiksi tutustumalla Hailuodon palveluihin Hailuoto-sovelluksen avulla. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Lautalla on myös paljon uniikkeja maisemasta nautiskeluun sopivia paikkoja sekä kuvauskohteita. Jos nälkä yllättää, voi lauttamatkalle hakea evästä lauttarantojen kahviloista.

Hailuodon keskikylä

Hailuodon kylällä on kohteita sekä kulttuurinnälkäisille että paikallisista mauista nautiskelijoille. Hailuodon Panimo tarjoaa Suomen ensimmäisenä luomupanimona lager-tyyppisiä paikallisesti valmistettuja oluita, maukasta ruokaa sekä panimokierroksia! Katso aikataulut panimokierroksille Hailuoto-sovelluksen tapahtumakalenterista. Hailuodon Panimon pihapiirissä sijaitsee myös Luovon Puoji, jossa voit käydä tutustumassa hailuotolaisen perinneneuleen eli tikkuröijyn valmistamiseen, sekä ostaa paikallisia käsitöitä ja käsityöpaketteja kotiin vietäviksi. K-Market Hailuodon vieressä, Kahvila Lomassa tarjotaan paikallisilla mauilla höystettyjä päivällisherkkuja, ja tietenkin kylän parasta kahvia!

Marjaniemi

Hailuodon suosituin kohde on ikoninen Marjaniemi, joka sijaitsee aivan saaren toisessa päässä. Ota kamera esiin ja kuvaa Marjaniemen kalastajakylä, pitkät hiekkarannalle vievät pitkospuut, Marjaniemen majakka ja upea valkoinen dyynihiekkaranta. Päiväretkeilijän kannattaa käydä katsomassa noin puolentoista kilometrin mittainen pitkospuureitti ainakin Ranta-Sumppuun asti.

Hailuodon hiekkarannat ylettyvät lähes koko saaren ympäri ja uimaan voi suunnata mistä haluaa. Hailuodon suosituin ranta on Marjaniemen hiekkaranta, jonka yhteydestä löytyy myös paljon eri palveluita. Ravintoloita on kaksi, Ravintola Frans sekä Luotsihotellin ravintola Aava. Grill & Cafe Kaijasta saa nopeaa syötävää ja rannalle mukaan vietävää. Hailuodon Halstarissa tarjoillaan päivittäin lohikeittoa sekä paikallista erikoisuutta – käsin alusta loppuun asti valmistettua savukalaa. Muistathan kerätä ruokailun jälkeen roskat ja viedä ne roskikseen.

Marjaniemessä vieraillessa kannattaa myös käydä paikallisia käsitöitä myyvässä liikkeessä – Luovon Puikkarissa sekä tarkastaa, pääseekö Marjaniemen majakkaan vierailulle. Marjaniemen majakan vierailuajat ovat nähtävillä Hailuoto-sovelluksesta, kohdasta Näe ja Koe – Marjaniemen majakka.

Tutustu kaikkiin saaren palveluihin ja räätälöi oma päivämatkasi. Muista aina vieraillessasi retkietiketti, sillä Hailuoto on lähes kokonaan suojeltu alue.

 

Tule päiväretkelle Hailuotoon bussilla Oulusta (la ja ke) 

Lataa Hailuoto -sovellus itsellesi tästä

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Onnellisten saarelle!