Paikallinen vaikuttaminen ilmastoon – Saarelaiskolumni

Lapsena, joka on kasvanut isoksi Hailuodossa, minulla on ollut pienestä lähtien eristynyt tunne muusta maailmasta. Muutaman kilometrin pätkä merta vaikutti olevan särkymätön seinä meidän pienen saaren ja suuren tosimaailman välillä. Pienenä kuvittelin, ettei Hailuodolle voisi koskaan käydä mitään huonoa. Vaikka kuulin uutisia katastrofeista, jotka koskisivat koko maailmaa, tuntui siltä, että olisimme niiltä täällä turvassa. Ilmastonmuutos on yksi niistä katastrofeista, jonka koin melkein vaarattomaksi. Kotini pohjoisen sijainnin takia ilmastokriisin vaikutukset, jotka näkyvät muualla maailmaa jo vahvasti, eivät niin selvästi näyttäydy täällä. Kylmät talvet palaavat joka vuosi, eikä mitään suurempia ilmastoon liittyviä tapaturmia ole käynyt. Melkein jokapäiväinen villieläinten näkeminen ja jäätien yli ajaminen tuntuivat itsestäänselvyyksiltä.  

 

Kun olen kasvanut hieman vanhemmaksi ja saanut kansainvälistä näkökulmaa uutisten, sosiaalisen median ja matkustelun kautta, minun on kuitenkin täytynyt hyväksyä totuus: ettei se ole itsestäänselvyys enää kauaa. Katson uutisista kun rakas maapallomme tuhoutuu päivä päivältä enemmän. Niin kuin moni muukin lapsi, odotin, että aikuisilla johtajilla olisi homma hallussa. Odotin, että suuryritykset lopettaisivat tuhotyönsä ja rikkaat luopuisivat kalliista maaöljystä, jonka he kokevat omakseen. Odotin heidän ymmärtävän, että tämä maapallo on todellisuudessa ainoa kotimme, ja ettei mikään summa rahaa voi korvata sitä. Mutta niin ei ole käynyt.  

 

Kun aikuiset eivät tee mitään, on pelokkaiden nuorten vuoro protestoida. Itse katson kaukaa Hailuodosta, kun rohkeat nuoret aktivistit saattavat eteen liikkeitä kuten Fridays for Future ja Elokapina. Ihailen heidän töitään, mutta en itse ikinä osallistu tai yritä aloittaa mitään. Ajattelen, että asustan sentään vain pienessä Hailuodossa, jonka jälki tässä maailmassa on lähes mitätön.  

Samanaikaisesti katson uutisia ilmastokriisistä, ja yritän olla panikoimatta. Ilmastoahdistus painaa armottomasti rintaani, kun käsitän, kuinka pitkällä katastrofi todellisuudessa jo on. Mitä enemmän kuulen faktoja tulevaisuudestani, sitä enemmän tahdon mennä tosiasioilta piiloon. Tahdon olla taas tietämätön lapsi, turvassa Hailuodon koskemattomuuden illuusiossa. Tuntuu, että olen tehoton näitä ongelmia vastaan ja etten pysty muuta tekemään, kuin kääntää huomioni pois huolesta.  

 

Yrittäessä olla huomioimatta ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmalla, odotan yhä, että suuret johtajat tekevät päätöksiä, jotka ainakin jarruttaisivat sitä. Vaikka niin ei ole käynyt, on kuitenkin tärkeä olla menettämättä toivoa. Jokainen meistä ei voi olla —-valtion suuri päätöksen tekijä— tai yhtä vahva ilmastonmuutoksen vastainen aktivisti kuten Greta Thunberg, mutta voimme kaikki kantaa omaa taakkaamme. Niin voivat myös pienet kunnat ja sen asukkaat.  

 

Kunnat voisivat tarjota enemmän ekologisia vaihtoehtoja sen asukkaille ja kannustaa esimerkiksi kierrättämään. Tällä hetkellä Hailuodossa kierrätys on pelkästään asukkaan omalla vastuulla. Jos tahdot siis vaikuttaa, voit aloittaa itsenäisen kierrätyksen. Arviolta melkein kaikki täysi-ikäiset hailuotolaiset omistavat henkilöauton, ja monet perheet useammankin. Oulun puolelle ajaminen on monelle työn takia päivittäistä, ja pitkän välimatkan takia Hailuodosta mantereelle ajaessa kertyy suuri hiilidioksidipäästöjä. Minimaalinen julkinen liikenne myös lisää henkilöautolla kulkemista. Yksi ekologinen vaihtoehto olisi järjestää kimppakyytejä sen sijaan, että kyydissä usein istuu vain yksi henkilö. Hailuodon tuulimyllyt, joihin suurin osa asukkaista suhtautuvat myönteisesti, tuottavat ekologisesti energiaa enemmän kuin oltaisiin voitu odottaa. Sen lisäksi se innostaa muita rannikon sähköyhtiöitä ottamaan mallia ja perustamaan lisää tuulivoimaloita ympäri Suomea. Hailuodon metsät ja sitä ympäröivä meri toimivat myös tehokkaina hiilinieluina, jotka tuottavat hiilidioksidista happea. Hailuodossa tehdään paljon metsähakkuita, ja olen huolestunut, jääkö tuleville sukupolville vielä samanlainen luonnonvara. Ideaalisesti puunhakkuut Hailuodossa toteutettaisiin kestävän kehityksen periaatteella. Jos sama tehtäisiin ympäri maailmaa, se olisi jo suuri askel kohti hyvinvoivaa maapalloa. 

 

Lautan toimintaan käytettävä kevyt polttoöljy tuottaa myös päästöjä sekä on osallinen merialueen epäpuhtauksiin. Hailuodossa saatavilla oleva nopea Internet kuitenkin sallii helpompaa etätyöskentelyä, joka vähentää liikenteen päästöjä. Sen lisäksi Hailuodosta kehitetään ekologista vapaa-ajan kohdetta, esimerkiksi pyöräilyn ja retkeilyn kautta.  

Vaikkei Hailuodon vaikutus maapallollemme ole merkittävän tuhoisa, on silti monia asioita, jossa sen kunta ja asukkaat voisivat skarpata ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Hailuotolaisena nuorena odotan aikuisten ottavan tästä tehtävästä vastuun. Nuorten aktivistien työ maailmalla on käsittämättömän arvokasta, mutta se ei ole ihanteellinen tilanne. Lapset ja nuoret ansaitsevat kasvaa isoksi maailmassa, missä ei ole heidän työnsä siivota aikaisempien sukupolvien aiheuttamia sotkuja. 

 

Tämän takia olen kiitollinen mahdollisuudesta jakaa näkökulmani kanssanne tänään. Toivon, että pystytte tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta meille kaikille. Vaikka vaikutuksemme ei ole suuri koko maapallon mittasuhteissa, olkoon se suuri Pohjois-Pohjanmaalla. 

 

Lumi Ripatti, 9. lk

Kuva: Liisa Kudjoi 9.10.2021