Muista äänestää Hailuodon osallistuvan budjetoinnin toteutuskohdetta 31.5.2023 mennessä!

ÄÄNESTYSVAIHE JA ÄÄNESTYKSEN TULOS 3.5.-31.5.2023 (NYT MENOSSA)

Voit äänestää mielestäsi parasta asukkaiden ehdottamaa ideaa. Jokaisella asukkaalla on yksi ääni. Ehdotukset löydät alta.
• Voit äänestää joko sähköisellä lomakkeella tai toukokuun kuntatiedotteessa olevalla lomakkeella. Lomakkeita löytyy myös Missä mennään Hailuodon osallistuvassa budjetoinnissa -pisteillä.
• Eniten ääniä saanut idea tai ideat (max. 5) toteutetaan vuoden 2023 loppuun mennessä.
• Muut ideat ovat nähtävillä hailuoto.fi-sivulla yhdistysten, järjestöjen tai vapaamuotoisten yhdistysten mahdollista jatkohyödyntämistä varten.
• Tiedotamme äänestyksen tuloksen kesäkuun kuntatiedotteessa.

 

 

  • Asukkaat saavat äänestää mielestään parasta ideaa. Jokaisella asukkaalla on yksi ääni.
    • Äänestäminen on mahdollista sähköisellä lomakkeella tai kuntatiedotteessa julkaistavalla lomakkeella.
    • Eniten ääniä saanut idea tai ideat (max. 5) toteutetaan.
    • Muut ideat ovat nähtävillä hailuoto.fi-sivulle yhdistysten, järjestöjen tai vapaamuotoisten yhdistysten mahdollista jatkohyödyntämistä varten.
    • Tiedotamme äänestyksen tuloksen.

Osallistuvan budjetoinnin 10 000 euron määrärahan ideoiden toteutettavuusarviointi on suoritettu Hailuodon kunnan johtoryhmän kokouksessa 21.4.2023. Erillisiä ideoita jätettiin yhteensä 24, samat tai samankaltaiset ideat yhdistettiin.

Osallistuvan budjetoinnin teema oli hyvinvoinnin edistäminen, ja se toteutuu erittäin hyvin ja monipuolisesti jätetyissä ideoissa! Hienoa!

Ideat, joiden toteutukseen osallistuvan budjetoinnin määräraha ei riitä tai jotka ovat toteutuksessa ovat mukana luettelossa, mutta niitä ei voi äänestää. Näihin ideoihin palaamme kuntaviestinnän ja tapaamisten kautta. Kaikki ideat siis säilytetään mahdollista myöhempää tarkastelua varten.

 

  1. Boulder-kiipeilyseinä (kaksi ideaa)

”Liikuntasalin koulun puoleiseen päätyseinään olisi mainiosti tilaa rakentaa boulder-kiipeilyseinä! Boulderointi on kiipeilyä ilman varmistusvälineitä matalilla korkeuksilla, aikuisille sekä LAPSILLE.

Boulderkiipeilyssä ei käytetä valjaita ja köysiä, vaan siinä kiipeillään max. 3-5 metrin korkeuteen varusteina ainoastaan kiipeilykengät sekä alla oleva patja. Boulderointi sopii todella hyvin kaiken ikäisille ja se varmasti aktivoisi niin nuoria kuin vanhempiakin hailuotolaisia liikkumaan ja tutustumaan lajiin. Myös pienemmät lapset rakastavat kiipeilyä! Seinäkiipeily on myös nouseva ja trendikäs laji, eikä sisäkiipeily mahdollisuuksia löydy ihan joka kunnasta. Oulun kiipeilykeskus Toppilassa on lähin paikka harrastaa lajia ja seuraavat lähimmät kiipeilytilat löytyvät vasta Rovaniemeltä, Torniosta ja Kajaanista. Hailuodosta ei myöskään löydy ulkokiviä/lohkareita, joissa lajia voisi harrastaa, vaan taitaa saaren isoimmat murikat löytyä vanhojen talojen kivijaloista.

Seinäkiipeily on nimenomaan tekniikkalaji, eikä se vaadi vahvoja lihaksia tai kovaa kuntoa, jotta siinä voi kehittyä jopa ammattitasolle asti. -Yksi parhaimpia asioita boulderoinnissa on lajin henki, jossa aina tsempataan toista, sillä siinä kilpaillaan vain ja ainoastaan itseä vastaan eikä toisia. Olisin täysillä ja heti mukana ohjaamassa ihmisiä seinäkiipeilyn saloihin, rakentamassa reittejä ja suunnittelemassa, rakentamassa sekä ylläpitämässä kiipeilyseinää, jos semmoinen tänne saataisiin!”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Enemmän kirjoja ja lautapelejä kirjastoon

”Heppakirjoja, Neiti Etsiviä, Aku Ankan taskukirjoja, Supermarsuja ja lautapelejä, mm. Monopoly ja muistipelejä”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Hailuoto Weekend

”Meillä oli täällä aikanaan semmoinen tapahtuma Marjaniemessä kuin Hailuoto Weekend. Se oli semmoinen tapahtuma Luotolaisille ja mökkiläisille, vähän niin kuin laituritanssit. Ajankohta oli hyvä, kun siinä on ennen Siikamarkkinoita semmoinen ajanjakso, ettei Marjaniemessä tapahdu oikeen mitään, kun lomakausi on loppunut, mutta mökkiläiset vielä mökkeilee…ehdottaisin rahan käytettäväksi semmoiseen ja sitä vois vielä kehittää, esim. että päivällä /iltapäivällä olis jotain muutakin ohjelmaa…olihan sitä ennen Sumpussakin hiekkalinnakisaa ynnä muuta.”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

 

  1. Hyvinvointikerho

”Sijainti: Vaskentie 17, Vasken Fregatti

Fregatin tila (48 m2): tupa ja keittiö ovat kerhon käytettävissä eli ei tarvita investointeja uuden tilan rakentamiseen Tällä hetkellä Fregattiin ei ole esteetöntä kulkua ja vanhat portaat ovat huonokuntoiset ja siksi ennen kerhon aloittamista olisi syytä tehdä taloon uudet portaat ja esteetön kulkuyhteys.

Tila mahdollistaa monenlaista kohtaamista ja toimintaa hailuotolaisille aamuisin, päivisin ja myös iltaisin. Suunnitelmana on jakaa niin hailuotolaista perinnetietoa kuin ajankohtaista tietoakin kuntalaisia kiinnostavista asioista (esim. ensiapukoulutusta, turvallisuusasioista informaatiota jne.) Käytettävissä oleva tila mahdollistaa kuntalaisten kokoontumisia ”ei kenenkään kotona” kahvittelun merkeissä, osallistumisia erilaisiin puhde/käsitöihin, tiedon saantiin ja edistää näin yhteisöllisyyttä alueella.

Ketä koskettaa?

Lähinnä saaren itäpuolen asukkaita: lapsia, aikuisia, eläkeläisiä ja vanhuksia, mutta myös kaikkia kuntalaisia. Vaskentien Fregatti on saavutettavissa omalla autolla, linja-autolla ja muilla kulkuneuvoilla.

Miten idea edistää asukkaiden hyvinvointia?

Tila (Vasken Fregatti) mahdollistaa asukkaisen kohtaamisia mukavassa ja viihtyisässä ympäristössä. Uudet paikkakunnalle muuttaneet ja saaressa jo pitempään asuneet voivat tavata ja tutustua toisiinsa, vahvistetaan yhteisöllisyyttä. Lisäksi tilassa on mahdollista järjestää mm. sairaanhoito/seniorineuvolaa (verenpainemittauksia, lääkehoidon ohjausta sekä ohjausta terveyspalveluiden saatavuuteen).

Kokoontumisilla ja eri tavoin toteutettavalla toiminnalla edistetään/ ennaltaehkäistään /ylläpidetään lähialueen ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jaetaan perinnetietoa ja tuodaan ideoita, uusia menetelmiä ja osaamista yhteiseksi hyväksi. Ulkopuolisten asiantuntijoiden vierailut on myös mahdollista hyödyntää Hyvinvointikerhon toiminnassa: saada tietoa esimerkiksi liikunnan ja ravinnon merkityksestä hyvinvointiin.

Suunnitelmana on tehdä yhdessä kaikenlaisia puhde- ja käsitöitä: vesikelkan teko, kynttilän valmistusta, kasvi- ja sienivärjäyksiä villalangoille, varpukoristeita, havupalloja, himmeleiden tekoa rantojen rytikasveista. Opetellaan lähialueen luonnontuotteiden hyödyntämistä ruoanvalmistuksessa (sienet, marjat, kalasäilykkeet, yrtit, itsekasvatetut tuotteet, leipäjuuston valmistusta ja jo osin unohtuneen joulupukkipullan leipomista). Hyvinvointikerhon toiminnalla on tarkoitus vaalia paikallisia perinneruokia ja jakaa tietoa näistä kuntalaisille.

 

Idea on mahdollista toteuttaa 2000 eurolla.”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Kaikukortti

”Kortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden sekä ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä. Se lisää mahdollisuuksia osallistua kansalaisopistojen kursseille, käydä teattereissa ja museoissa sekä konserteissa, mihin muuten ei olisi varaa. Lisää tätä kautta osallistumista ja siten myös ihmisten hyvinvointia. Näkisin, että kaikukorttitoiminta olisi hyvinkin mahdollista tuon 10 000 euron sisällä.”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Levähdyspenkkien maalaaminen

”Kevyenliikenteen varrella on puusta/metallista tehtyjä penkkejä levähtämistä varten. Voisiko määrärahaa käyttää näiden penkkien maalaamiseen, niin että olisivat ”ilo silmälle”. Samaan tapaan kuin tehtiin terveyskeskus/Saarenkartanon levähdyspenkeille. ”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Miesten hyvinvointiryhmä

”Kokoontumiset kahden viikon välein. Ensimmäinen kokoontuminen oli 23.3. ja paikalla seitsemän henkilöä. Ryhmän tarkoituksena on parantaa hailuotolaisten miesten hyvinvointia ennaltaehkäisevin keinoin. Luodaan mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen mahdollisimman matalalla kynnyksellä: liikuntaa, keskusteluja, saunomista, kulttuuria, retkiä, luentoja yms. Ryhmä on itseohjautuva ja jokaiseen kokoontumiseen valitaan isäntä etukäteen. Ainoat kulut ovat saunan vuokrat ja matkakulut niiden osalta, jotka joudutaan noutamaan paikalle esimerkiksi fyysisten rajoitteiden tai pitkän matkan takia.

Kulut: n. 2000 euroa/vuosi, sisältää saunavuokrat, matkakulut ja eväät.

Ryhmän tapaamisista ilmoitetaan sosiaalisessa mediassa, kuntatiedotteessa ja saaren ilmoitustauluilla.  Tulemme mielellään kertomaan ryhmän toiminnasta tarkemmin, mikäli olette kiinnostuneita.”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Minigolfrata

”(https://www.adventuregolf.fi/City-minigolf_bilj.html)

Kaiken kansan harrastus, iloa ja yhdessäoloa perheille, ystäville, turisteille, sopii myös iäkkäiden käyttöön.”

Toteutettavuus: OK – äänestykseen

 

  1. Pysyvät jouluvalot

”Pysyvät jouluvalot Luovontielle esim. Seo – Kirkko ja kunnantalon piha katuvalopylväisiin asennettuna. Tämä toisi iloa ja valoa vuoden pimeiMpään aikaan kaikille kuntalaisille vuosiksi eteenpäin.

Sijoituskohteena Marjaniemi olisi ideaali, mutta kunnasta löytynee myös muita kohteita, mm. kunnantoimiston ympäristö. -Väitän, että vessat toisivat hyvinvointia sekä viihtyisyyttä kaikille Marjaniemen alueen käyttäjille, unohtamattakaan rantojen pysymistä siisteinä ja puhtaina.”

Toteutettavuus: OK (ellei sähköä pidä säännöstellä) – äänestykseen

 

  1. Uusi kiipeilyteline ja hiekkalaatikko koulun pihapiiriin

Toteutettavuus: OK sopivaan paikkaan (ei koulun pihapiiri).

Info: koulun piha on julkista tilaa, jonne voi tulla

 

 

 

Hankkeistettavat tai kunnan toimintaan yhdyspinnalla olevat ideat

 

Asukastupatoiminnan palautus/laajennus

”Toimintaa ollut ikäihmisille mutta lakannut jostain syystä. Onko sopivaa paikkaa, jossa budjetin puitteissa voisi pitää avointa tupatoimintaa? Ideat käyttäjiltä. Hyvinvoinnin paikka, jos ei ole koskaan muuta paikkaa mihin voi mennä.”

Toteutettavuus: Vanhus- ja vammaisneuvosto tehnyt asiasta kuntalaisaloitteen. Käsitelty kunnanhallituksessa 11.4.2023 § xx ja asian on valmistelussa hallinnossa. Määräaika 31.5.2023.

 

 

Avanto, talviuintipaikka ja yhteissauna (4 ideaa)

”Hanke on tarpeen ja käyttäjäryhmä valmiina. Kunnassa valtavasti innostuneita avantouimareita. Hanke hyödyttää sekä kuntalaisia, että on matkailuvaltti. Hanke on mahdollista toteuttaa kiinnostuneiden yrittäjien kanssa.  Hanke sisältää laajoja terveysvaikutuksia ja toimii yhteisöllisenä kohtaamispaikkana. Ja olisi harvoja talvisia kohtaamispaikkoja saaressa.”

 

Avantouintipaikka

”Käyttäisin 10 000 euroa avantouintipaikan järjestämiseen Hailuotoon. Meitä hailuotolaisia talviuimareita riittää, ja lisää varmasti tulisi, jos puitteet olisivat paremmat. Nykyisellään uintikausi jää lyhyeksi loppuen siihen, kun jäät umpeutuvat. Olemme jo pitkään pyrkineet edistämään avantouintipaikan saamista Hailuotoon eri kanavia pitkin, siinä toistaiseksi onnistumatta.

 

Rahaa ja organisointia tarvittaisiin paikan suunnittelun lisäksi vähintään avantoa auki pitävään vesipumppuun, mikäli jo olemassa olevaa laituria olisi mahdollista käyttää. Mahdollisesti myös portaat tulisi hankkia. Lämmitettävä koppi vaatteiden vaihtoa varten olisi plussaa, mutta pelkkä auki pysyvä avantokin riittäisi. Kopin avaimista voisi periä esim. kausimaksun. Siirrettävä työmaatyyppinen koppi ajaisi asian varsin hyvin. Tai kenties jonkin jo olemassa olevan rakennuksen voisi valjastaa tähän käyttöön? Luksustuotteen avantouinnista saisi lisäämällä avantouintipaikalle vaikkapa maksullisen saunomismahdollisuuden ja sillä voisi olla matkailunkin kannalta lisäarvoa. Kuitenkin ideaalitilanne olisi, että säännöllinen talviuinti olisi mahdollista kaikille kuntalaisille varallisuudesta riippumatta. Huoltoon tarvitsisi mahdollisesti jatkossa hieman resurssia, mutta ehkäpä se olisi pientä hyötyihin nähden.

 

Talviuinnilla on runsaasti terveysvaikutuksia ja siten siitä hyötyisi paitsi kuntalaiset suoraan, niin myös kunta mahdollisesti vähentyvine suorine ja epäsuorine terveysmenoineen. Tutkittuja fysiologisia terveyshyötyjä on paljon (alla lista kopioituna suomenlatu.fi sivustolta). Myös sosiaaliset hyödyt ovat mahdollisia, kun porukalla mennään pulahtamaan, tai paikan päällä tavataan yhteisen asian äärellä. Parhaillaan tutkitaan myös vaikutuksia uupumuksen ja masennuksen hoidossa. ja tulosten vaikuttaessa lupaavilta, pohditaan voisiko lääkäri jatkossa kirjoittaa myös avantouintireseptin. Joka tapauksessa talviuimarit kokevat subjektiivisestikin harrastuksen lisäävän hyvinvointia, se koetaan samanaikaisesti virkistävänä ja rentouttavana. Toivottavasti talviuinnista päästäisiin jatkossa nauttimaan ja hyötymään enemmän myös Hailuodossa. Lainaus suomenlatu.fi talviuinnin vaikutuksista.”

 

Talviuintipaikka

”Talviuinti on noussut suosituksi harrastukseksi ympäri Suomen, sillä se on monin tavoin hyvinvointia ja terveyttä edistävää. Vastustuskyky lisääntyy, mieli virkistyy ja uusien tutkimusten mukaan jopa masennus voi lievittyä talviuinnin myötä. Avantouiminen on myös monen hailuotolaisen ja saaressa vierailevan harrastus, mutta pulahtaminen ei täällä onnistu silloin kun meressä on jääpeite. Lähikunnissa sitä vastoin useitakin talviuintipaikkoja, joiden ylläpito on kunnan vastuulla. Miksei siis kunta voisi perustaa talviuintipaikkaa Hailuotoonkin, jossa meri eri olomuodoissaan on vieläpä erityinen vetovoimatekijä? Hailuodossa ei ole paljon aktiviteetteja talviaikaan. Talviuintimahdollisuuden tarjoaminen sopisi saaren merelliseen henkeen ja voisi lisätä kuntalaisten hyvinvoinnin lisäksi ympärivuotista matkailua hyödyttäen siten alueen yrittäjiä.

 

Kunta voisi perustaa aluksi ainakin kokeiluluonteisesti talviuintipaikan esimerkiksi Marjaniemen satamaan sauna- ja wc-rakennusta vastapäätä olevaan merivesialtaaseen, joka soveltuisi tähän tarkoitukseen sijaintinsa puolesta parhaiten. Monet talviuintipaikat sijaitsevat samantyyppisissä pienvenesatamissa, joita ei käytetä talvisin. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla Huikku, mutta kaikki muutkin mahdolliset tarkoitukseen soveltuvat vaihtoehdot voisi ottaa tarkasteluun. Marjaniemen etu olisi myös se, että kunta voisi toimia yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa ja myös hyötyisivät uudesta aktiviteetista.

 

Valvonta ei ole talviuintipaikoissa välttämätön edellytys. Lähikuntien talviuintipaikoissa valvontaa ei ole järjestetty. Oulun ympäristötoimen mukaan minimissään tarvitaan turvallisuusasiakirja, turvataulu, jossa on tiedot ylläpitäjästä ja mihin otetaan ongelmatapauksissa yhteyttä. Rakenteiksi riittävät tukevat rappuset sekä yksinkertainen uppopumppu, joka pitää avannon sulana. Rakenteiden kustannukset eivät olisi korkeat suhteessa kuntalaisten terveys- ja hyvinvointihyötyihin ja matkailun edistämiseen.

 

Marjaniemessä Hailuodon Majakkapihan hallinnoimaa keittiö-wc-rakennusta voisi yrittäjien mukaan käyttää pukukoppina kohtuullista korvausta vastaan, joten sellaisia ei tarvitsisi tätä tarkoitusta varten erikseen rakentaa. Etuna on lisäksi jo olemassa oleva sauna, jonka vuokraaminen voisi lisääntyä talviuintipaikan saamisen myötä. Huikussa voisi selvittää mahdollisuutta käyttää jo olemassa olevia wc-tiloja pukukoppina.

 

Ilmoitus talviuintipaikasta maksaa 138 euroa. Oulun ympäristötoimi vastaa veden laadun valvonnasta 2 krt uimakaudessa, kustannukset tästä ovat n. 200,-/näyte. Oulun ympäristötoimi tekee myös tarkastuskäynnin n. kahden-kolmen vuoden välein, käynnin kustannukset ovat n. 200,-/kerta. Talviuintipaikan saaminen saareen ei siis ole kiinni kustannuksista, jotka eivät ole suuret. Talviuinnin hyödyt kunnalle ja kuntalaisille ovat laajoja, ja tästä syystä myös asian valmistelu on tärkeää toteuttaa moniammatillisesti ja monialaisesti. Paikalliset talviuinnista kiinnostuneet olisivat myös valmiita yhteistyöhön asian edistämiseksi.”

 

Toteutettavuus: Hankkeistettava. Kunta voi mahdollistaa hanketta alkupanoksella, mutta ei voi toteuttaa hanketta yksin. Hankkeeseen tarvitaan yrittäjä/yrittäjiä/yhdistys

 

Näköalatorni Hyypälle

”Hyypänmäen huipulla olevan tutkatornin muuttaminen näköalatorniksi. Kolmio tukirakenteen sisään mahtuisi portaikko, joka olisi verkolla suojattu koko matkan ajan. Ylhäällä voisi olla näköalatasanne ja siinäkin tarvittaessa turvaverkko. Nythän siellä on joku tasanne myös. Hyvin rakennettu torni voisi toimia myös ohjatun laskeutumisen tai kiipeilyn alustana.

 

Tornin alla olisi hyvä olla alueesta kertova taulu: struveketjun merkki, pakopirtinnotkon muistomerkki ja kuva/miniversio vanhoista merimerkeistä Hyypällä. Jos tornin vaihtaminen ei ole mahdollista, voisi sinne tehdä vanhoista merimerkeistä kopion ja opasteet alueelle.

Toisi matkailijoille ja paikallisille palveluja ja merkittäviä paikkoja nähdä.”

 

Selvitettävät: laskelmat rakenne ja välineet. Väyläviraston lupa, maanomistajat. Turvallisuus.

Toteutettavuus: Osallistuvan budjetoinnin määräraha ja toteuttamisaika ei   riitä idean kokonaistoteutukseen. Idea on hankkeistettavissa.

 

 

Kuntoportaat

”Toivoisin rahalla rakennettavan kuntoiluun sopivat, Hailuodon maastoon järkevät portaat. Ne olisivat kaikkien kuntalaisten käytössä. Portaat toisivat mukavan lihaskunto-harjoittelupaikan tavallisen tasamaalenkkeilyn lisäksi sekä nostaisivat sykettä pienellä vaivalla erilaisilla harjoituksilla. Ne edistäisivät käyttäjiensä ruumiin- ja mielenterveyttä. Niiden ei tarvitse olla kamalan pitkät, koska täällä ei pitkiä jyrkkiä nousuja ole luonnostakaan. Portaat voisi sijoittaa (maanomistajan suostumuksella) johonkin luonnon kullaalle Pölläntien ja Viinikantien välille, pyörätien ”viereen”… näin ne olisivat helposti käytettävissä lenkin lomassa.

 

Lisärahoitusta voisi hakea yrityksille, yhteisöille ja yksityisille henkilöille suunnatun rahankeräyksen kautta sekä talkootyön avulla. Portaille voisi myös hakea ”pääsponsoria”.

 

Työn voisi tehdä Hailuodon Pajan väki taloudellisesti.

Toteutettavuus: Hankkeistettava idea; löydettävä hankkeelle toteuttaja, joka vastaa myös kuntoportaiden kunnossapidosta ja huollosta

 

 

Jääkiekkokaukalon kunnostus

”Jääkiekkokaukalon pohjan tasoitus ja laitojen kiinnittäminen ympärivuotisesti paikoilleen ja/tai luistelualueen perustaminen kaukalon viereen, eli pohjan teko ja muutaman led valonheittimen lisäys tai muutaman olemassa olevan valonheittimen kääntäminen luistelualueelle.

 

Pohjan tasoituksen jälkeen saadaan kaukalo käyttökuntoon vähemmällä jäädytyksellä ja kiinteästi asennetut laidat poistavat kaukalon purkamisen ja kasaamisen tarpeen vuosittain. Luistelualue mahdollistaa luistelun ja pelaamisen samaan aikaan turvallisesti.”

Toteutettavuus: OK, mutta 10 000 euroa ei riitä idean toteuttamiseen

 

Liikuntahallin kunnostus

”Ehdottaisin, että raha käytettäisiin liikuntahallin kunnostukseen. Valaistus, äänentoisto ja toiminnallisuus tarvitsisivat nykyaikaistamista. Esimerkiksi kiinnikkeitä erilaisille välineille (kunnolliset kiinnikkeet kuntonyrkkeilysäkeille, erilaiset telineet, roikkumisvaihtoehtoja), seinäkiipeilyotteita ynnä muuta, joka aktivoisi eri-ikäisiä kohderyhmiä liikkumaan. Myös kuntosalin puolelta olisi kiva päästä suihkuun tarvittaessa, mikä onnistuisi puhkaisemalla ovi kuntosalin nykyisestä pukuhuoneesta. Yhden liikuntahallin pukuhuoneista voisi varata kuntosalin käyttäjille, kaksi pukuhuonetta riittäisi kyllä liikuntahallin käyttäjille.”

Toteuttavuus: OK, ideaa edistetään askeltaen osana kunnan perustoimintaa

 

 

Oleskelupaikka Ulkokarvoon

”Viihtyisä oleskelupaikka Ulkokarvoon: Ulkokarvoon katettu nuotiopaikka kuntalaisten tapaamisiin ja tapahtumia varten. Kunnollinen esteetön WC. Organumin ja sen ympäristön siistiminen.”

Toteutettavuus: Toteutuksessa meneillään olevien hankkeiden kautta

 

 

Yleisilmeen kohennus

”Haluaisin, että 10 000 euroa käytettäisiin yleiseen viihtyvyyteen ja siistimiseen, korjauksiin kunnan alueella yhteisesti käytössä olevilla paikoilla. Erityisesti kiinnittäisin huomiota keskikylän kauppojen yhteydessä olevaan torialueeseen, johon voisi sijoittaa myös esimerkiksi muutamia pöytiä ja penkkejä. Teiden varsien risukkojen pajujen, koivujen pihlajien poistoon taajama-alueella. Bussipysäkkien siisteyteen ja kuntoon, sataman ja Marjaniemen alueen siisteyteen ja viihtyvyyteen.”

Toteutettavuus: Yleisilmeen kohennus suunnitellaan meneillään olevan Keskikylän asemakaavan kautta

 

 

Näköalalaituri Petsamon laiturille

”Näköalalaituri historiataululla Petsamon mölijän jäänteille. Helppo toteuttaa, antaa rauhoittumisen paikan niin saarelaisille kuin turisteillekin. Lisää siten hyvinvointia. On aika saattaa historia kunniaan.”

Toteutettavuus: Hankkeistettava. Tarvitaan museoviraston lupa.

 

  WC-tilat Marjaniemeen

”Hailuodossa olisi monia kohteita, johon rahaa voisi käyttää, mm. Petsamon laiturin kunnostus.

Ehdotan kuitenkin hyvin käytännönläheistä ratkaisua näin turistikauden lähestyessä. Edelleen kunnasta puuttuu Marjaniemestä, niin asukkaita kuin matkailijoitakin, palvelevat siistit vessat. Kuntaan on jopa hankittu valmiiksi sellainen. Ehdotan, että viimeinkin kyseinen vessa otetaan myös käyttöön.”

”Sijoituskohteena Marjaniemi olisi ideaali, mutta kunnasta löytynee myös muita kohteita, mm. kunnantoimiston ympäristö. -Väitän, että vessat toisivat hyvinvointia sekä viihtyisyyttä kaikille Marjaniemen alueen käyttäjille, unohtamattakaan rantojen pysymistä siisteinä ja puhtaina.”

Toteutettavuus:  Marjaniemen Nokan kaavaehdotuksen yhteydessä. Kunnanhallituksessa 5/2023.