Kirkko

Kirkko 900x350

Hailuodon 1972 valmistunut paikalla valetuista betonielementeistä rakennettu kirkko edustaa tyylipuhdasta sotienjälkeistä modernia suomalaista kirkkorakentamista. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehti Irma Aaltonen ja professori Matti Aaltonen. Kirkkosalissa alttaritauluna toimii koko seinän laajuinen ikkuna, joka avautuu luontoon, hailuotolaiseen metsämaisemaan vanhoine mäntyineen.

Kirkkomännikön takana on puiden lomassa luonnonläheinen vanha hautausmaa. Sen kirkonpuoleisessa päässä on nähtävissä 1620 valmistuneen Hailuodon vanhan kirkon portaat ja kivijalka. Perustus on toiminut kesäkirkkona puisine risteineen ja mäntypenkkeineen. Vanha kirkko oli aikanaan Suomen vanhin käytössä ollut puukirkko. Se paloi tuntemattomasta syystä kuumana ja kuivana kesänä elokuussa 1968.

Vanha ja uusi kirkko kohtaavat uuden kirkon sisustuksessa. Betonikirkon suojiin on sijoitettu palaneesta kirkosta pelastettu esineistö, muun muassa kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen maalaama vanha saarnastuoli ja 1500-luvulta peräisin olevat myöhäiskeskiaikaiset tammiset apostolien patsaat.

Aukioloajat

Kirkko on avoinna jumalanpalvelusten ja erilaisten tapahtumien aikaan. Muina aikoina kirkko on avoinna ryhmille tilauksesta, yhteyttä voi ottaa kirkon työntekijöihin puhelimitse, yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.hailuodonseurakunta.fi. Kirkkoon pääsee tutustumaan myös tilauksesta Hailuodon paikallisoppaiden palveluna. Yhteydenotto paikallisoppaille: hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com, puh. 040 556 2572.

Lisätietoja

Hailuodon seurakunta
Luovontie 50
90480 Hailuoto
040 743 0371
hailuodon.seurakunta@evl.fi
www.hailuodonseurakunta.fi