Lautta

Tutustu lautta-aikatauluihin Finferriesin verkkosivuilla

Finferriesin autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä jatkuvasti ja noin 25 minuuttia kestävä lauttamatka on ilmainen. Kun saavut lauttarantaan, aja oikeanpuoleisimmalle kaistalle. Sammuta ajovalot, jottet pimeällä häikäise lautan kuljettajaa. Lautalle ajetaan henkilökunnan opastuksen mukaisesti. Varmista, että pääset poistumaan ajoneuvosta ainakin toiselta puolelta mahdollisessa hätätilanteessa. Lukitse käsijarru ja pysäytä moottori. Lautalta saa poistua vasta, kun punainen valo lautan päässä on sammutettu ja puomi on nostettu kokonaan ylös.

Lautta-aikataulu on myös katsottavissa helposti omasta puhelimesta   Lataamalla Hailuoto -sovellus

Etuajo-oikeudet autolautalle

Hälytysajoneuvoilla ja poliisin, tullin sekä rajavartiolaitoksen virkatehtävässä olevalla ajoneuvolla on lain mukaan oikeus päästä lautalle ennen muita ajoneuvoja. Lautalle saavat ajaa ennen muita myös ajoneuvot, jotka kuljettavat joko sairasta hoitoon tai kiireellisellä virkamatkalla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa, eläinlääkäriä tai pelastustehtävissä olevaa henkilöä.

Etuajo-oikeus on myös luvanvaraisessa henkilöliikenteessä käytettävällä ajoneuvolla, eläinkuljetusajoneuvolla, kiireellistä tien kunnossapitotehtävää suorittavalla ajoneuvolla sekä L1e- ja L2e-luokan ajoneuvoilla, eli mopoilla.

Lisäksi saaressa asuvat ovat oikeutettuja etuajo-oikeuteen kotipaikkakunnan perusteella. Etuajo-oikeus haetaan lupaviranomaiselta ja se osoitetaan ajoneuvon tuuli- ja takalasiin kiinnitetyillä kilvillä.

Maantielauttojen etuajo-oikeusasioita koko Suomen alueella hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.