Taukotuvat ja nuotiopaikat

Saaren monet retkeilyreitit, nuotiopaikat ja taukotuvat antavat monipuoliset mahdollisuudet luontomatkailuun, harrastamiseen ja retkeilyyn ympäri vuoden. Hailuodon taukotuvat ja nuotiopaikat sijaitsevat retkeilyreittien tai kohteiden varrella. Taukotuvilla ja makkaranpaistopaikoilla on Marjaniemeä lukuun ottamatta polttopuut valmiina. Mikäli polttopuut ovat loppu, ilmoita asiasta viestillä reitistövastaavalle, puh. 0405769800.  Sunijärven taukotupa ei ole enää käytössä, mutta nuotiopaikalla on polttopuita.

HUOM! Retkeilyreiteillä ja taukotuvilla ei ole talvikunnossapitoa. Hailuodon päivittäistavarakaupoissa on myynnissä polttopuita.

Tutustu kestävän matkailun ohjeisiin Hailuodossa tästä

Vasken taukotupa

Tuvassa on kamina, tuvan seinustaa kiertävä penkki, pöytä, nuotiopaikka ulkona, wc ja opastaulu. Taukotupia ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Vasken taukotupa sijaitsee osoitteessa Vaskentie 31. Tielle käännytään suoraan Luovontieltä. Tupa on tien viimeinen rakennus, ja se tulee aivan meren rannalle, Vaskenperälle. Taukotuvilla ja makkaranpaistopaikoilla on Marjaniemeä lukuunottamatta polttopuut valmiina. Mikäli polttopuut ovat loppu, ota yhteyttä reitistövastaavaan. Retkeilyreiteillä ja taukotuvilla ei ole talvikunnossapitoa.

Kuva: Vesa Vainionpää. Vasken tupa kevät 2021

Petsamon taukotupa

Petsamon taukotupa on suosittu kohde, se sijaitsee Ulkokarvossa, Petsamontien päässä. Tie päättyy pitkään niemennokkaan ja siltä aukeaa merinäköala Ojakylänlahdelle. Petsamon vanhalle laiturille ei kannata ajaa autolla, sillä tien kunto on huono ja kääntyminen mahdotonta. Tuvassa on kamina, tuvan seinustaa kiertävä penkki, pöytä, nuotiopaikka ulkona, wc ja opastaulu. Taukotupia ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Taukotuvilla ja makkaranpaistopaikoilla on Marjaniemeä lukuun ottamatta polttopuut valmiina. Mikäli polttopuut ovat loppu, ota yhteyttä reitistövastaavaan. Retkeilyreiteillä ja taukotuvilla ei ole talvikunnossapitoa.

Petsamon taukotupa

 

Kirkkosalmen taukopaikka

Kirkkosalmen taukopaikka sijaitsee kahden ison erämaajärven, Aaponnokkan sekä Patelanselän, välissä. Kirkkosalmen taukopaikka sijoittuu Viinikantien varteen, ja on helposti saavutettavissa autolla. Taukopaikalla on esteetön wc, pöytä, penkit ja opastetaulut sekä laavu. Kirkkosalmen lintutorni sijaitsee ruovikkoisella merestä kuroutuneella järvellä. Paikka sopii hyvin merimetsojen ja petolintujen kevätmuuton seurantaan. Vesilintu- ja kahlaajalajisto on monipuolinen. Parasta havainnointiaikaa on huhti-toukokuu. Torniin pääsee myös pyörätuolilla. Metsähallitus vastaa Kirkkosalmen lintutornin ylläpidosta. Kirkkosalmen lintutornin alueella tehdään kunnostustöitä vuosina 2022-2023.

Kuva: Kirkkosalmen lintutorni

Kirkkosalmen taukopaikan laavu

Marjaniemen nuotiopaikka

Marjaniemessä on kaksi nuotiopaikkaa, jotka löytyvät Marjaniemen nokalta. Marjaniemen nuotiopaikoille pääsee autolla. Taukotuvilla ja makkaranpaistopaikoilla on Marjaniemeä lukuun ottamatta polttopuut valmiina. Taukotuvilla ja retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Hannuksenlammen laavu

Hannuksenlammen retkeilyreitin varressa, metsälammen läheisyydessä, sijaitsee Hannuksenlammen laavu sekä nuotiopaikka. Nuotiopaikalla on penkit, WC sekä polttopuut valmiina. Retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Reittien ylläpito

Hailuodon kunnan ylläpitämien reitistöjen ja taukopaikkojen hoidosta ja kunnossapidosta vastaa T:mi Huru-ukot. Reitistön puutteista ja korjaustoimenpiteistä yhteydenotot viestillä numeroon 040 576 9800.

Marjaniemen rantareitin sekä Kirkkosalmen lintutornin sekä Kirkonkarin reitin hoidosta ja ylläpidosta vastaa Metsähallitus, puhelinnumero 0206396654.

HUOM. Reiteillä ja taukotuvilla ei ole talvikunnossapitoa