Retkeily

Esteetön retkeilyreitti Marjaniemessa

 

Saari kansallismaisemana

Hailuoto on Perämeren suurin saari, se kohoaa merestä yhdeksän millimetrin vuosivauhtia. Hailuoto on muovautunut vuosituhansien ajan aaltojen, maankohouman, virtauksien, jään sekä tuulen vaikutuksesta. Hailuodon uniikki maisema ja luonnonolosuhteet ovat nostaneet Hailuodon ainoaksi kansallismaisemaksi kokonaisena kuntana Suomessa. Silmänkantamattomiin jatkuvat dyynihiekkarannat, kuohuva meri, puhtaat mäntymetsät ja laajat jäkäliköt luovat saaren ainutlaatuisen ympäristön.

Retkeilyreitistöt

Saaren retkeilyreitistöjä kunnostetaan ja parannetaan vuosien 2022-2024 aikana. Huomioithan, että reiteillä on tällä hetkellä paikoittain puutteita opasteiden ja rakenteiden osalta. 

Hailuodon uniikki maisema pitää sisällään metsäreittejä, rantaheinäisiä suistoalueita, harjuja, kauniita näköalapaikkoja sekä taukotupia ja nuotiopaikkoja. Hailuodon retkeilyreitit löytyvät Hailuoto -sovelluksesta, OutdoorActiven reittikartoista sekä matkailuesitteestä, jota saa kunnantalolta, kirjastosta, kaupoista, kahviloista ja ravintoloista. Hailuoto -sovelluksen voi ladata omaan puhelimeen sekä IOS että Anroid -laitteille tästä. Saaren luonto on herkkä ja suurin osa retkeilyreiteistä kulkee Natura 2000 -alueilla, lataa Hailuodon Natura -aluekartta itsellesi tästä (pdf). Noudatathan vastuullisen retkeilijän etikettiä liikkuessasi luonnossa. Tutustu Metsähallituksen retkietikettiin: https://www.luontoon.fi/retkietiketti

Lataa Hailuoto -sovellus

Tutustu kestävän retkeilyn ohjeisiin Hailuodossa tästä

Huom! Retkeilyreiteillä ja taukotuvilla ei ole talvikunnossapitoa. Polttopuita saa talviaikaan ostettua mm. K-Market Hailuodosta.

Hannuksenlammen laavun retkeilyreitti

Reitin pituus on 8 km, kestoltaan reitin mitta on noin 2,5 tuntia ja tasoltaan reitti on helppo.
Hannuksenlammen retkeilyreitti lähtee Marjaniemen kalastamasta tai vaihtoehtoisesti Ranta-Sumpusta. Reitin alku kulkee aivan leirintäalueen sekä Ranta-Sumpun lomakyläalueen vierestä. Reitti muodostaa kahdeksikon mallisen rengasreitin ja se on merkitty keltaisilla läiskillä polun varrella oleviin puihin. Polun varrella on yhteensä kolme korpilampea ja laavu. Hannuksenlammen laavulla on nuotiopaikka ja penkit sen ympärillä. Reitti koostuu pitkospuista, kärrytiestä, hiekkatiestä ja männikköön muotouneista poluista. Reitillä näkee Hailuodolle omisinta valkosita jäkälämattoa, mäntymetsiä, kosteikkoja ja perinteistä aukeaa saarimaisemaa. Paina alla näkyvästä kartasta, niin pääset lataamaan retkeilyreitin itsellesi.

Lataa Hannuksenlammen retkeilyreittikartta pdf-versiona tästä

 

Marjaniemen esteetön reitti

Marjaniemen esteettömän reitin polku alkaa majakan läheisyydestä reitti on maalaituri, joten polun voi kiertää myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Reitin varrella on opastauluja ja pöytäpenkkejä. Marjaniemen luontopolku on Hailuodon luontoa esittelevä luontopolku (800 m). Luontopolku mutkittelee kauniissa rantamaisemassa hiekan ja kalastajakylän välissä. Reitiltä on upeat näköalat merelle ja rantaniityille. Marjaniemen rantareitin hoidosta ja ylläpidosta vastaa Metsähallitus, puhelinnumero 0206396654.

Marjaniemessä on kaksi nuotiopaikkaa. Nuotiopaikka 1. Nuotiota ympäröi tuulisuoja. Nuotiolle ulottuu tuulisuojaa kiertävältä penkiltä; paistoritilä. Nuotiopaikka 2. Marjaniemen nokan toinen nuotiopaikka on asfaltoidulla alueella ja sen äärelle pääsee apuvälineellä.

Esteettömyys: Pääsy esteettömälle pitkospuureitille Ravintola Fransin vierestä. Reitti on epätasainen. Pääsy esteettömälle pitkospuureitille lähellä vierassataman huoltorakennusta.

Lataa Marjaniemen reittikartta pdf-versiona itsellesi tästä

Hyypänmäen retkeilyreitti

Reitin pituus on 3km, kestoltaan 1 tunnin mittainen sekä tasoltaan helposta keskivaikeaan.
Hyypänmäki on Hailuodon korkein kohta, sen huippu nousee 31 metriä meren pinnan yläpuolelle. Hyypänmäki on 2,5 km pitkä hiekkaharju, joka on muodostunut jääkauden sulamisvesien ja jään liikkeiden seurauksena sekä lentohiekan kasautumisen ansiosta. Harjulla sijaitsee Struven ketjun mittauspiste vuodelta 1842. Hyypänmäelle ei ole suoraa ohjeistusta päätieltä, mutta se sijaitsee vain 800 metrin päässä Luovontie n.750 käännyttynä pohjoiseen (musta kyltti Hyyppä). Katso ajo-ohjeet P-paikoille tästä. Lauttarannasta risteykseen on matkaa noin 13 km. Tietä ajetaan Pakopirtinrotkoa kohti (maastokartta), Y-risteyksestä jatketaan oikealle. Vasemmalle jää ampumarata. Reitillä ei ole opasteita, mutta polut kiertelevät alueella ja reitin komein kohta on harjun laki. Reitin varrella sijaitsee rotkomonttu ja reitillä näkee Hailuodon maastolle ominaisia jäkälämattoja sekä vaihtelevaa ja kaunista maisemaa silmän kantamattomiin.

Hyypässä on myös hiihtoladut.

Sunijärven retkeilyreitti

Reitin pituus on 18,2km, kestoltaan reitti on noin 6 tunnin mittainen ja tasoltaan keskivaativasta vaativaan.

Sunijärven retkeilyreitti on yksi Hailuodon upeimmista luonto ja kulttuurireiteistä. Reitti kulkee merenrannan läheisyydessä aina Keskiniemen Pookille asti. Huom. Pookille pääsee vain retkeilyreittejä pitkin.

Sunijärven retkeilyreitti kulkee suurelta osin Natura 2000 -alueella, tällä alueella suojellaan luonnonvaraisia lintuja, -luontotyyppejä sekä luonnonvaraista eläimistöä ja kasvistoa. Retkeilyreitin alue on monimuotoinen niin geologisesti kuin biologisestikkin. Maisemallisesti aluetta vallitsevat harjualueen rannat, laajat lentohietikot, merenrantaniityt, dyynit, fladat ja sarja eri ikäisiä kluuvijärviä. Rannan lentohietikolle ovat tyypillisiä myös paikoin esiintyvät suola-arhokasvustot.

Länsirannalla sijaitsee Pajuperän perinteinen kalamökkikylä, joka on määritelty kulttuurihistoriallisesti arvokkaksi kohteeksi. Reitin varrella sijaitsevat nummet muodostavat ainutlaatuisen maisemakokonaisuuden.  Ranta on laajan harjujakson pääte avoimeen mereen ja pinnanmuodot ovat meriveden, jään ja tuulen muovaamia.

Reitin varrella näet upeasti Hailuodon merellisen hiekkadyynimaiseman, viisi erämaajärveä, vanhimman säilyneen majakan – Keskiniemen puisen pookin (1858), saarelle tyypillisiä jäkäläkenttiä, varvikoita ja kauniisti mutkittelevia polkuja. HUOM: Sunijärven taukotupa ei ole enää käytössä.


Lataa Sunijärven retkeilyreittikartta itsellesi tästä pdf-versiona

Reittien ylläpito

Hailuodon kunnan ylläpitämien reitistöjen ja taukopaikkojen hoidosta ja kunnossapidosta vastaa Tmi Huru-ukot. Reitistön puutteista ja korjaustoimenpiteistä yhteydenotot viestillä numeroon 040 576 9800.

HUOM. Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa

Marjaniemen rantareitin sekä Kirkkosalmen lintutornin hoidosta ja ylläpidosta vastaa Metsähallitus, puhelinnumero 0206396654.

Maastoon ratsain, pyörällä tai oppaan johdolla

Hailuodossa on mahdollista retkeillä myös ratsain tai pyörällä. Katso täältä lisätietoja ratsastus- ja pyöränvuokrausmahdollisuudesta sekä erilaisista ohjelmapalveluista.