Liikenneyhteydet

Hailuotoon on helppo tulla. Saareen pääsee monella eri kulkuneuvolla – omalla autolla, linja-autolla, veneellä tai vaikkapa lentäen. Hailuodon läpi kulkee 30 km mittainen asfaltoitu maantie, jonka varrella on monipuolisesti erilaisia palveluja.

Lautalla

Tutustu lautta-aikatauluihin Finferriesin verkkosivuilla.

Finferriesin autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä jatkuvasti ja noin 25 minuuttia kestävä lauttamatka on ilmainen. Kun saavut lauttarantaan, aja oikeanpuoleisimmalle kaistalle. Sammuta ajovalot, jottet pimeällä häikäise lautan kuljettajaa. Lautalle ajetaan henkilökunnan opastuksen mukaisesti. Varmista, että pääset poistumaan ajoneuvosta ainakin toiselta puolelta mahdollisessa hätätilanteessa. Lukitse käsijarru ja pysäytä moottori. Lautalta saa poistua vasta, kun punainen valo lautan päässä on sammutettu ja puomi on nostettu kokonaan ylös.

Etuajo-oikeudet autolautalle

Hälytysajoneuvoilla ja poliisin, tullin sekä rajavartiolaitoksen virkatehtävässä olevalla ajoneuvolla on lain mukaan oikeus päästä lautalle ennen muita ajoneuvoja. Lautalle saavat ajaa ennen muita myös ajoneuvot, jotka kuljettavat joko sairasta hoitoon tai kiireellisellä virkamatkalla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa, eläinlääkäriä tai pelastustehtävissä olevaa henkilöä.

Etuajo-oikeus on myös luvanvaraisessa henkilöliikenteessä käytettävällä ajoneuvolla, eläinkuljetusajoneuvolla, kiireellistä tien kunnossapitotehtävää suorittavalla ajoneuvolla sekä L1e- ja L2e-luokan ajoneuvoilla, eli mopoilla.

Lisäksi saaressa asuvat ovat oikeutettuja etuajo-oikeuteen kotipaikkakunnan perusteella. Etuajo-oikeus haetaan lupaviranomaiselta ja se osoitetaan ajoneuvon tuuli- ja takalasiin kiinnitetyillä kilvillä.

Maantielauttojen etuajo-oikeusasioita koko Suomen alueella hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Jäätietä

Talvisin käytössä on jäätie, joka mahdollistaa liikkumisen saareen ilman aikatauluja. Jäätiellä on 50 km/h nopeusrajoitus ja ajoneuvojen tulee ajaa 50 metrin päässä toisistaan. Tiellä on jään vahvuudesta riippuen vähintään 2000 kg painorajoitus. Jäätielle on opasteet molemmissa lauttarannoissa. Jäätien ollessa käytössä sen kunnosta uutisoi Touhu-Palvelut Oy Facebook-sivuillaan.

Sähköautolla

Hailuodossa on sähköautojen latauspaikkoja kolmessa eri paikassa: Saarenkartanon, kunnanviraston sekä Osuuspankin pihassa. Saarenkartanossa sekä kunnanvirastossa voit ladata sähköautoasi veloituksetta asiointisi ajan. Osuuspankin latauspaikka on maksullinen.

Linja-autolla

OuBus, linja-auto numero 59 kulkee päivittäin Oulusta Hailuotoon. Linja-autot pääsevät lautalle etuoikeutettujen ajoneuvojen kaistalta. Linja-auton aikataulut löytyvät Oulun joukkoliikenteen verkkosivuilta. Hailuoto kuuluu Oulun joukkoliikenteen matkustusvyöhykkeeseen ABCD. Eri vyöhykkeiden lippujen hinnat löytyvät täältä.

Lataa aikataulu itsellesi tästä pdf.

Pohjolan Rengastie

Pohjolan rengastie on uusi kokemusrikas reitistö Oulun seudulla autoilijoille, perheille, luontoilijoille ja julkista liikennettä suosiville.

Pohjolan rengastie palvelee monipuolisesti kaiken ikäisiä lomailijoita. Sopivia reittikokonaisuuksia löytyy niin luonto- kuin aktiivilomailijoille sekä perheille. Rengastie sopii erinomaisesti myös kaupunkilomailijoille, jotka haluavat nauttia päiväretkistä alueella. Oulusta on mahdollista tehdä
päiväretkiä muun muassa Hailuotoon.

Tutustu Pohjolan Rengastiehen

Veneellä

Hailuotoon voi saapua vesireittejä pitkin ja asettua Marjaniemen tai Huikun vierasvenesatamiin. Lisätietoja vierasvenesatamista löydät täältä. Kunta myös vuokraa venepaikkoja koko veneilykaudeksi toukokuusta lokakuuhun.

Lentokoneella

Hailuodossa on oma lentopaikka, joka sijaitsee Pöllänlahden länsirannalla Pölläntien päässä, noin kuusi kilometriä Hailuodon kirkonkylältä etelään. Lentopaikalla on yksi 500 metriä pitkä hiekka- ja nurmipintainen kiitotie.

Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, Oulun lentoasema on noin 15 km päässä Hailuotoon lähtevän lautan satamasta Oulunsalossa.

Saaressa on myös taksipalvelut.

Pyörällä

Oulusta voi pyöräillä Hailuotoon ja suuren osan matkasta pääsee ajamaan kevyen liikenteen väyliä pitkin. Matka on varsin mukava, sillä rannikolla on tunnetusti tasaista. Matkaa kertyy Oulun keskustasta noin 55 km. Pyörällä kulkevien ei tarvitse jonottaa Hailuodon lautalle. Lue Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta