Harvinainen siperianlepinkäinen havaittu Hailuodossa

Hailuodossa tehtiin tänään aamulla harvinainen löytö, kun saaressa mökkeilevä Saana Meski havaitsi mökkipihastaan siperianlepinkäisen.

”Tarkkailin puoli kahdeksan aikaan ikkunastani merikotkaa, joka lensi ohitse, kun yhtäkkiä näin pienemmän linnun vilahtavan. Etsin sen kiikareilla ja luulin sitä aluksi pikkulepinkäiseksi. Kun se nosti pyrstöään, huomasin, ettei kyse olekaan siitä, joten lähetin kuvia eteenpäin. Ensimmäisten paikalle saapuneiden lintubongareiden kanssa tunnistimme sen yhdessä siperianlepinkäiseksi.”

Siperianlepinkäistä ei ennen tätä ole Suomesta aiemmin tavattu, joten kyseessä on uusi havainto, kunhan Birdlifen rariteettikomitea sen hyväksyy. Meski on havainnosta innoissaan.

”Monet uutistoimistot ovat tavoitelleet koko päivän, samoin kuin lintuharrastajat. Porukkaa on kulkenut paljon pitkin päivää, lintuharrastajia on tulossa Helsinkiä myöten.”

Siperianlepinkäinen on ollut tänään pitkään mökin pihassa sijaitsevan lintutornin viereisessä pensaassa.

”Paikka on otollinen lintuharrastukselle, sillä tämä on jo neljäs eri lepinkäinen tälle vuodelle. Aikaisemmin tänä vuonna mieheni havaitsi mustaotsalepinkäisen. Myös isolepinkäinen ja pikkulepinkäinen ovat näkyneet samassa pensaassa. Paikka mökille löytyi vuonna 2018, ja mökki on rakennettu 2019. Vajaa kymmenen vuotta etsittiin Hailuodosta paikkaa, joten kun sopiva paikka löytyi, se piti saada saman tien.”

Lintuharrastajien lisäksi mökin lähistöllä on pyörinyt kaikenlaista porukkaa retkeilijöistä joogaajiin. Osa kulkijoista on kulkenut mökin pihankin lävitse. Hailuodon kunnasta muistutetaankin, että mökkien pihat kuuluvat kotirauhan piiriin. Rantoja pitkin voi kulkea, sillä ne kuuluvat jakokunnan alueisiin, mutta erityisesti pesimäaikaan tulee noudattaa varovaisuutta. Sumpun lomakylästä etelään lähtevällä ranta-alueella pesii paljon lintuja, joiden pesimärauhaa tulee kunnioittaa huhtikuusta heinäkuun loppuun.

Lintubongausta yli 35 vuotta harrastanut Meski iloitsee harvinaisesta löydöstään.

”Tänään voisin ottaa lasillisen viiniä!”

Kuva: Saana Meski

Kuva: Annukka Loukola