Ehdota Kylän vanhin -videosarjaan tarinoita tai tarinankertojaa

Kylän vanhin -videosarjassa kuullaan lyhyttarinoita saaresta ennen vanhaan. Sarja tallentaa saaren kulttuurihistoriaa tarinoiden ja muistelmien muodossa. Osana maaliskuun alussa toteutettua kulttuurikyselyä yhtenä toiveena nousi kulttuurihistorian ja -perinteen huomioiminen. Kylän vanhin -sarja pyrkii tallentamaan suullista perimätietoa. Jos sinulla on erityinen saaren kulttuurihistoriaan linkittyvä muisto tai tarina vuosikymmenten takaa, jonka haluaisit jakaa sarjassa tai sinulla on aihe, josta haluaisit kuulla, voit lähettää ajatuksesi ja ideasi sähköpostilla kulttuurisihteerille sanna.roukala@hailuoto.fi. Voit myös ehdottaa haastateltavaa.

Ensimmäisessä osassa hailuotolainen Markku Ketola muistelee Hailuodon kirkon paloa elokuisena päivänä vuonna 1968. Hailuodon vanha kirkko oli tuolloin Suomen vanhin käytössä ollut puukirkko. Vuonna 1620 rakennettu puukirkko tuhoutui palossa täysin. Tuli hävitti myös kirkon arvokkaat Mikael Toppeliuksen vuonna 1756 tekemät maalaukset.

Luotolaiset miehet saivat pelastettua irtaimistoa, kuten asiakirjat ja keskiaikaiset apostolien ja pyhimysten patsaat, joita säilytetään nykyään Hailuodon kirkon lasivitriinissä. Myös saarnastuoli saatiin pelastettua osissa palon keskeltä.

Kesä oli ollut poikkeuksellisen kuiva ja palokunnan saapuminen mantereelta kesti niin pitkään, että sen saapuessa paikalle mitään ei ollut tehtävissä. Kirkosta jäi jäljelle kivijalka, jonka raunioissa tänä päivänä vietetään toisinaan jumalanpalveluksia.

 

 

Kylän vanhin -videosarjan toimitus: Kulttuuri 2022 / Oppiva saari