Eduskuntavaalien vaalipäivä 2.4.2023

Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme.
Vuoden 2023 eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2.4.2023. Ennakkoäänestys on Suomessa 22.–28.3.2023 ja ulkomailla 22.–25.3.2023.

Eduskunnan tehtävät

Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lait, joiden mukaan yhteiskunta toimii. Toinen tärkeä eduskunnan tehtävä on päättää valtion talousarviosta. Talousarviossa määritellään, mistä valtio saa rahaa ja mihin rahat käytetään. Eduskunta myös valvoo valtion rahankäyttöä. Eduskunta valitsee maan hallitukselle pääministerin ja valvoo hallituksen toimintaa. Lisäksi eduskunta päättää, mitä mieltä Suomen valtio on monista Euroopan unionin asioista.

Kuka saa äänestää?

Sinä voit äänestää eduskuntavaaleissa,
• jos olet Suomen kansalainen ja
• jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään 2.4.2023.

Ketä voit äänestää?

Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin. Jokaisessa vaalipiirissä on omat ehdokkaat. Voit äänestää henkilöä, joka on ehdokkaana omassa vaalipiirissäsi. Vaalipiirisi ilmoitetaan äänioikeusilmoituksessa. Vaaleissa jokaisella ehdokkaalla on oma ehdokasnumero. Voit nähdä oman vaalipiirisi ehdokkaiden numerot äänestyspaikoilla ja äänestyskopissa. Saat ehdokkaista tietoa esimerkiksi lehdistä, televisiosta ja internetistä. Äänioikeusilmoitus Jos sinulla on oikeus äänestää, saat siitä kotiisi kirjeen. Kirjeessä on äänioikeusilmoitus. Voit valita, äänestätkö vaalipäivänä vai ennakkoon. Äänioikeusilmoituksessa on tieto äänestyspaikastasi vaalipäivänä. Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Äänioikeusilmoituksen mukana on luettelo lähialueesi ennakkoäänestyspaikoista. Saat ilmoituskortin sähköisenä, jos olet ottanut Suomi.fi-palvelun käyttöön. Suomi.fi-palvelun tarjoaa Digi- ja väestötietovirasto (lisää tietoa osoitteesta www.suomi.fi/viestit). Äänioikeusilmoitusta et välttämättä tarvitse mukaasi äänestyspaikalle, henkilöllisyystodistus riittää.

 

Näin äänestät vaalipäivänä 2.4.2023

Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat auki kello 9–20. Voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka lukee äänioikeusilmoituksessasi. Ota äänestykseen mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti.

Toimi näin äänestyspaikalla:
1. Näytä henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Virkailija tarkistaa sen, etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun.
2. Mene äänestyskoppiin. Kirjoita äänestyslippuun selvästi sen ehdokkaan numero, jota äänestät. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta.
3. Taita äänestyslippu keskeltä niin, että kukaan ei voi nähdä numeroa.
4. Palaa vaalivirkailijan luokse. Hän leimaa äänestyslipun.
5. Pudota leimattu äänestyslippusi vaaliuurnaan.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Maarit Alikoski, maarit.alikoski@hailuoto.fi, puh. 040 6838 522.

Hailuodon kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jossa on yksi äänestyspaikka. Äänestyspaikkana sekä eduskuntavaalien yleisessä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä toimii Kunnantalon Luotosali, osoitteessa Luovontie 176, Hailuoto.

Äänestyspaikan tiedot

Avoinna:                        Klo:
2.4.2023                          09:00 – 20:00

 

Lisätietoja:

http://www.vaalit.fi